ARILAR ÖLÜRSE TÜM İNSANLAR DA PEŞİNDEN ÖLECEK…

Yayınlama: 20.02.2024
A+
A-

Arılar doğa için büyük bir önem taşır, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan balı üretmelerinin yanı sıra doğanın, oksijenin, ağaçların devamlılığında büyük rol oynarlar. Arılar çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağlayarak bitki örtüsünün çeşitliliğini ve yayılmasını sağlarlar.

Bilim adamları ,Dünyanın en önemli canlılarından biri olan arıların neslini kurtarmak için çalışıyorlar. Dünyanın her yerinden toplana bilim adamları insanların kullandıkları tarım ilaçları ve iklim değişikliği sebebiyle tükenme tehlikesi altına giren arıları ,şehirde buldukları yerlerden alarak doğal ortamlarına götürüyorlar. Çünkü arıların canlı kalması demek dünyada yaşamın devam etmesi demek.

Meksika da başlayan  ‘’ABEJA NEGRA SOS ‘’adlı bilim damlarından oluşan örgütün açıklaması şöyle ‘’-Bu kurtarmaları ,nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir tür olduğu için yapıyoruz .Acil durum ekiplerinin onları yok etmemesi için bir alternatifiz. Onlara ikinci bir şans veriyoruz’’ diyor.

Küresel olarak arı popülasyonları son yıllarda büyük ölçüde azaldı. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nin son 40 yılda arılarının yaklaşık yüzde 25 ‘ini kaybettiği tahmin ediliyor.

2019 ‘da Birleşmiş Milletler, arı kayıbı’nın küresel gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dair bir alarm verdi.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesinde arıları araştıran bir Profesör olan Adriana Correra Benitez , arı kaybının Meksika’nın İklim değişikliğini hafifletmesini zorlaştırabileceğini söylüyor ve şöyle ekliyor…Sadece yediklerimizi tozlaştırmıyorlar ayrıca ekosistemi düzenleyen yerel bitkileri tozlaştırıyorlar ve şimdi, iklim değişikliğiyle birlikte yeniden ağaçlandırma çok önemli ve arı tozlaşması bunu gerçekten etkiliyor.

Bilim adamları grubu son beş yılda 9 milyonluk genişleyen şehri baştan başa dolaşarak arı kolonilerini ağaçlardan, sokak oluklarından ve lamba direklerinden kurtardılar…

Meksika’da başlayan bu arı seferberliğinin tüm dünya ülkelerinde uygulanılması temennisiyle…

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.