SAN  ANDREAS  FAYI

Yayınlama: 11.04.2023
A+
A-

Amerika Los ANGELES de yaşayan arkadaşım aradı Türkiye deki depremleri tv lerden seyretmiş merak etmiş iyi olup olmadığımızı sordu. Hala deprem şokunu atlatamadık ama yine de çok şükür iyi olmaya çalışıyoruz dedim.

Türkiye Maraş depremlerinden dolayı çok kötü günler geçirdi…Maraş ın yanı sıra Malatya, Antep, Adıyaman, Osmaniye ,Hatay ı etkileyen depremler fay haritasına göre en uçdaki Adanayı da etkiledi. Yine de en az ölüm 478 kişi ,en az bina kaybı 3.285 binayla Adana yaşandı.

Bana geçmiş olsun diyen ABD deki arkadaşıma ,sen de dikkat et California Los Angeles desin. Dünyanın en büyük ve  en tehlikeli fayının üzerinde yaşıyorsun. Diye söylediğimde ‘’-Zaten sık sık sallanıyoruz’’ dedi.

San ANDREAS fay hattı ,ya da San Andreas kırığı Kalifornia boyunca yaklaşık 1200 km .uzanan bir kıta dönüşüm fayıdır .Pasifik levhası ile Kuzey Amerika levhası arasındaki tektonik sınırı oluşturur ve sağ yanal atımlı bir faydır. Gerçekte tam bilinmiyor ama bir kaç medya kuruluşu  bunun yakında olacağını ve 100 yıldan fazla bir süredir biriken büyük miktarda enerji nedeniyle MEGA bir deprem olacağı pek çok insanın öleceği ve hasarın astronomik miktarlarda olacağı belirtiliyor.

Los ANGELES deprem bölgesi olduğu için ORADAKİ YAPILAN BİNALAR BİZDEKİ GİBİ DENETİMSİZ DEĞİL…bizdeki gibi bilimden uzak değil…bizdeki gibi sahipsiz de değil….

Uzmanların ve bilim adamlarının araştırmaları sonucunda oluşturulmuş…Depreme göre temel atılmış…malzemeden çalınmamış…sıkı denetimli…sağlam ve sağlıklı binalar.

Deprem toplanma yerleri önceden belli…Bizdeki gibi deprem toplanma yerlerini rant a kurban edilip AVM ler dikmemişler…Deprem anında görevli olacaklara talimatlar önceden verilmiş herkes her uzman deprem de ne yapacağını biliyor ,böyle bir deprem anında her şey saat gibi işleyip her görev her yardım anında yapılacak …emir ve talimat alacakları bir REİS leri yok…

Kısaca bizde yok edilen şeyler onlarda var…

Özgür irade ve bilim…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.