AVRUPA DOMATES’İ ZEHİRLİ SANARAK 400 YIL YEMEDİ…

Yayınlama: 30.03.2024
Düzenleme: 28.03.2024 14:18
A+
A-

Ana vatanı Güney Amerika olan ve bu kıtanın keşfi sayesinde Avrupa’ya gelen domatesler zehirli sanılarak 1800’ lü yılların ilk çeyreğine kadar yenememişti.

İşin gerçeği, 1500’ li yıllarda İngiltere’de yalnızca parası olanlar kalay-kurşun alaşımından yapılmış tabaklar alabiliyordu. Asidi yüksek olan yiyecekler kurşunu çözerek yemeğe karışmasına neden oluyor , böylece gıda zehirlenmesine ve ölüme yol açıyordu. Domateslerde asidi yüksek gıda grubundandı.

Fakat bu zehirlenmeler neticesinde domateslerin zehirli olduğu düşünülmüş ve Avrupa’da yaklaşık 400 yıl boyunca domates yenmemişti…Ta ki 1822 yılında New Jersey de Salem İlçe Bahçevanlık Cemiyeti Başkanı ,Gibbon Robert Johnson ,cesur bir girişimle, insanların dehşetle baktığı ,kuşkucu bir kalabalığın önünde , belediye binasının merdivenlerinde bir çiğ domates yemiş ve domatesin zehirli olmadığını ispat etmeye çalışmıştı.

Avrupa’da 1554 yılında domatesin bir yiyecek olduğunu ilk önce İtalyanlar keşfetti. O dönemin insanları yeşil domatese atıfta bulunarak onları ‘’Altın Elma’’ olarak nitelendirmişlerdi…Buna rağmen ancak 1695 yılında domates isim olarak (TOMATO) geniş bir kitle tarafından benimsenmiş ve tanınmıştı.1656 yılında domates İngiltere’de sadece süs amaçlı yetiştirildi.

Buna karşın domates Fransa’da ‘’AŞK ELMASI ‘’olarak beğeni kazandı ve sevgililer birbirlerine bu aşk elmasını bir nezaket göstergesi olarak hediye ettiler. Gemilerle Türkiye’ye getirilen ve kızarmış olanları çürümüş denilerek çöpe atılan domatesle Türkiye Adana da ilk kez 1859 yılında tanıştı. (Adana uygun iklimde olduğu için Türkiye’de domatesin ilk yetiştirildiği yerdir.) Frenk patlıcanı olarak adlandırılan domates, halk tarafından mekruh sayılarak yıllarca yenmedi. Tohumlarında akrep ürediğine inanılan ve iğrenç bulunan domatesin konulduğu kaplar bile kalaylanarak dezenfekte edildi…

(…alıntıdır)

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.