Araştırmaya göre yalnız yaşayan insanların depresyona girme olasılığı daha yüksek

Araştırmaya göre yalnız yaşayan insanların depresyona girme olasılığı daha yüksek
Yayınlama: 23.02.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, yalnız yaşayan yetişkinlerin başkalarıyla birlikte yaşayan yetişkinlere göre kendilerini depresyonda hissetme olasılıkları daha yüksek.

Araştırma, yalnız yaşayan yetişkinlerin yüzde 6,4’ünün depresyon hissettiğini, başkalarıyla birlikte yaşayanlarda ise bu oranın yalnızca yüzde 4,1 olduğunu ortaya çıkardı. Bu farklılıklar cinsiyet, yaş, gelir ve ırk gruplarının çoğunda gözlemlenebilirdi. Her ne kadar fark çoğu grupta gözlemlenebilir olsa da, özellikle ekonomik faktörler, özellikle yalnız yaşayanlar arasında depresyon duygularını şiddetlendiriyor gibi görünüyor. Ancak rapor, yalnız yaşayanlar için o kadar da karamsar değil. Yalnız yaşayan insanların %90’ından fazlası depresyonda olmadıklarını bildirdi. İnsanların ruh sağlığı söz konusu olduğunda, yaşam durumları, sahip olduklarını hissettikleri sosyal ve duygusal destek kadar önemli değildi.

Araştırmacılar, katılımcılara depresyon duygularının sıklığı ve yoğunluğunu sormanın yanı sıra şu soruyu da sordu:

“İhtiyacınız olan sosyal ve duygusal desteği ne sıklıkla alıyorsunuz?” Yalnız yaşayan ve sosyal ve duygusal desteği hiç almadığını veya nadiren aldığını bildiren yetişkinlerin, aynı şeyi bildiren ve başkalarıyla birlikte yaşayan yetişkinlere göre depresyona girme olasılıkları neredeyse iki kat daha fazlaydı (sırasıyla %19,6 ve %11,6). Ancak rapor ayrıca, ister yalnız ister başkalarıyla birlikte yaşasınlar, her zaman, bazen veya genellikle sosyal ve duygusal destek aldıklarını söyleyenler arasında depresyon duyguları açısından anlamlı bir fark olmadığını da ortaya çıkardı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.