Adalet Peşinde Aileleri Platformu “Adalet Nöbetinde”

Av. Mehtap Akyüz Özcan: Depremde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan aileleri temsilen buradayız

Adalet Peşinde Aileleri Platformu “Adalet Nöbetinde”
Yayınlama: 05.01.2024
Düzenleme: 05.01.2024 17:05
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Melisa Karmış – Adana’da 6 Şubat Kahramanmaraşlı depremde yakınlarını kaybeden yurttaşlar tarafından kurulan “Adalet Peşinde Aileleri” Platformu depremde 63 kişinin öldüğü ve 12 kişinin yaralandığı Tutar Sitesi için Adana Adliyesi önünde ‘Adalet Nöbeti’ tuttu. Adana Adliyesi önünde tutulan nöbete başta Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz olmak üzere, ÇHD Adana Şube Başkanı Av. Baran Metin, davanın avukatlarında Av. Mehtap Akyüz Özcan ve yakınlarını kaybeden aileler katıldı.

Adana’da 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde 4 bloklu Tutar Sitesinin C bloğu çökmüştü. Sitenin diğer blokları ayakta kalırken, yalnızca C bloğunun yıkılması üzerine Tutar Sitesi’nde vefat eden vatandaşlarının yakınlarını tarafından kolon kesme iddialarını gündeme getirilmişti. Bu iddialar üzerine “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan soruşturma başlatılmıştı. Depremin altıncı ayında yıkılan apartman için açılan soruşturmaya Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında toplanan delilleri ve bilirkişi raporlarını inceledikten sonra kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Verilen takipsizlik kararına tepki gösteren yurttaşlar ise, adalet aramaya devam ediyor. Av. Mehtap Akyüz Özcan, “Bugün Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan aileleri temsilen buradayız. 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre en az 50 bin insan yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın binada da ağır hasar oluştu. 1,5 milyon insan evsiz kaldı. Bu yıkıma sebep olanlar tam anlamıyla yargılamaya dahi tabi tutulmadı, adalet karşısında hesap vermediler.”

“DAHA KAYIPLARIMIZI BULAMAZKEN ENKAZLARI KALDIRMAYA GELDİLER”

Adalet arayışına ara vermeden devam eden ‘Adalet Peşinde Aileleri’ Platformu sözcüsü Av. Mehtap Akyüz Özcan yaptığı açıklamada şunları kaydetti. “Mevzuatta bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar; sorumluların her bina için ayrı ayrı tespiti yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir. Yasa her kese eşit bir şekilde uygulandığı takdirde fonksiyonunu yerine getirir. Aksi halde şahsa göre uygulanan bir metinden ileri gidemez. Dolayısıyla sorumluluğu bulunan her kesin tespiti ile adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulması esas talebimizdir.”

“6 ŞUBATTAN BERİ BEKLEMELERİMİZ SON BULMADI”

6 Şubat’tan bu yana süreç boyunca yaşadıkları hukuksal problemleri dile getirmek ve nedenlerini sormak için ‘Adalet Nöbeti’ tuttuklarını ifade eden Av. Özcan ayrıca cevaplanmayan sorularına cevap istediklerini kaydetti.  Av. Özcan, “Yine o güne dönersek: 6 Şubat’ı yaşayan bizler enkazdakilerin kurtarılmasını düşünürken depremin etkilediği bazı illerimizde yemek, su, çadır yoktu. Yasımızı tutamadık, ölenlerimizin naaşlarının bulunmasını bekledik, daha kayıplarımızı bulamazken enkazları kaldırmaya geldiler. Gerekli numunelerin alınması için enkazların başında bekledik. Evraklar kayboldu, onların bulunmasını bekledik. Canlarımızı yitirdik, sevdiklerimizin ölümüne sebep olan şüpheliler aramızda gezerken acımızın hesabını sormayı bekledik. Dosyalarda tutuklu dahi yoktu tutuklanmalarını bekledik. Delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını, kayıplarımızın bulunmasını bekledik. İhmali bulunan kamu görevlileri için soruşturma izinlerinin çıkmasını, halen Beklememiz son bulmadı. Kaçak adil bir yargısal sürece tabi tutulmasını bekledik ve hala bekliyoruz. Bugün burada süreç boyunca yaşadığımız hukuksal problemleri dile getirmek ve nedenlerini sormak için toplandık. 11 ayın sonunda sorulmayan, cevaplanmayan soruları sorarak haykırıyoruz ve cevap istiyoruz” şeklinde konuştu.

“DEPREMİN ÜZERİNDEN 11 AY GEÇTİ, BİZ HALA ADALET BEKLİYORUZ”

Depremden bu yana geçen 11 aylık sürede verdikleri mücadeleden asla dönemediklerini kaydeden ‘Adalet Peşinde Aileleri’ Platformu sözcüsü Av. Mehtap Akyüz Özcan yaptığı açıklama da şunları dile getirdi “Depremin üzerinden 11 ay geçti. Biz hala adalet bekliyoruz. Delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını, kayıplarımızın bulunmasını, ihmali bulunan kamu kurum ve kuruluşları için soruşturma izinlerinin verilmesini, şüphelilerin tutuklanmalarını, firarilerin yakalanmasını evrakların ortaya çıkartılıp dosyalara eklenmesini, sanıkların taksirle değil kasten adam öldürmekle yargılanmalarını, 11.ayın sonunda tüm sorumluların yargılanmasını bekliyoruz. Mücadelemiz bitmedi, bugün burada sadece 6 Şubat’ta ölenlerin hesabını sormak için değil 6 Şubat’ta enkaz altında ölmeyen ancak hala insani bir yaşam bekleyen herkesin haklarını savunmak için bulunuyoruz. Bu ölümlerde sorumluluğu bulunan herkesin adalet önünde hesap vermesi için buradayız.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.