ZAMANA MEYDAN OKUYOR

ZAMANA MEYDAN OKUYOR
Yayınlama: 12.08.2023
Düzenleme: 12.08.2023 14:38
A+
A-

TOROS (Özel Haber ) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana çok köklü bir tarihe sahiptir. Buna verilebilecek örneklerden bir tanesi de Ramazanoğlu Konağı’dır. Ramazanoğlu Konağı Kanuni Sultan Süleyman ve IV. Murad’ın konakladığı 500 yıllık konaklardır biridir.

Adana’nın tarihi şehir merkezinde bulunan Ulucami Külliyesi’nde yer alan binanın 1360-1400 yılları arasında inşa edildiği söyleniyor.  Ramazanoğulları ailesinin konağı ait tarihi bir binadır. Bir iddiaya göre Dünya’ da yapıldığı günden bu yana ayakta kalan en eski evlerden birisidir.

Adana tarihinin önemli kısmına tanıklık eden konak, Ramazanoğlu Beyliği Sarayı’nın ayakta kalan kısmı, selamlık bölümü ve yönetim merkezini oluşturuyor. Beylikler dönemi mimarlığının önemli bir örnek olan yapı Adanalı Piri Paşa tarafından inşa edilmiştir.

Kesme taş ve tuğladan mimarisiyle sahip konak, birisi ara olmak üzere üç kattan ve “L” şeklindeki zemin katı bir terastan meydana geliyor. Üç katlı üzeri teraslı bu binanın alt katı düzgün kesme taş, üst katı tuğla ile inşa edilmiş.

ADANA’DAKİ İLK MÜZE-KÜLTÜR MERKEZİ

Adana’daki ilk müze-kültür merkezi özelliğini taşıyan konak restore edildikten ve Çukurova Üniversitesi’ne tahsis edildikten sonra konferans ve türlü etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamış. Konakta Cumartesi Konferansları adıyla her hafta konferans düzenleniyor. Ayrıca her ayın son cumartesi günü de Türk Sanat Müziği konseri düzenleniyor. Tüm bu etkinlikler halka açık ve ücretsiz şekilde hizmet ediyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.