ZAM VAR İLAÇ YOK!

ZAM VAR İLAÇ YOK!
Yayınlama: 21.12.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Ümit Gül – Geçtiğimiz günlerde ilaç fiyatlarına %25 oranında zam yapıldı. %25’lik zam ilaç krizine yol açtı.

Kararname 16.12.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Kararnamenin açıklanma ve uygulanma süreleri arasında 9 günlük bir boşluk bırakılması, firmalar ve depoların kârlı satış yapabilmek için ilaç teminini 25 Aralık sonrasına ertelemesine neden oldu. 19 Eczacı odası tarafından imzalanan metinde, “Eczanelerimize ilaç tedariki durmuştur. Sektörel olarak birlikte çalışma ortamına da büyük zarar veren bu durum acilen çözüm beklemektedir” ifadelerine yer verildi.

16 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında değişiklik öngörmektedir. Bu doğrultuda ilaç fiyatlandırmasında kullanılan güncel Euro değeri, %25 artırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine çıkarılmıştır. Yürürlük tarihi ise 25 Aralık 2023 olarak belirlenmişti. Ancak, arada oluşan 9 günlük zaman dilimi krize neden oldu.

‘ECZACI ÇARESİZ, HASTASINA İLAÇ BULAMIYOR’

19 Eczacı odası bir araya gelerek Sağlık Bakanlığına çağrıda bulundu. Çağrı metninde, ilacın ticari bir ürün olarak değil, yaşamsal bir zorunluluk olarak ele alınması gerektiği vurgulanmıştır. Açıklamada, ekonomik krize paralel olarak ilaca ayrılan bütçenin OECD ülkelerinin gerisinde olduğu belirtilerek. ilaca ekonomik olarak değil insani bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiği uyarısında bulunulmuştur. çağrı metninin devamında, “Uzun süredir içinden çıkamadığımız ilaç krizinin temelindeki sorunun kaynağı olan ilaç fiyat kararnamesinde 16.12.2023 tarihinde duyurulan ve 9 gün sonra, 25.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile ilaç yoklukları dayanılmaz bir hal almıştır. Eczanelerimize ilaç tedariki durmuştur. Sektörel olarak birlikte çalışma ortamına da büyük zarar veren bu durum acilen çözüm beklemektedir” Sağlık Bakanlığının alması gereken önlemler için çağrı metninde bu ifadelere yer verilmiştir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.