YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR TAMAMEN ADANA’YI ANLATIYOR

YAPTIĞIM ÇALIŞMALAR TAMAMEN ADANA’YI ANLATIYOR
Yayınlama: 31.10.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da 10 yıldır ahşap oymacılığı yapan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile Devlet Sanatçısı olan Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Ömer Erdoğan hiç pes etmeden dükkanın kapısı her gün açmaya devam ediyor.

Erdoğan, “Ahşap oyma sanatçısıyım. 20 yıldır fazladır bu sektörde geleneksel el sanatları ile uğraşıyorum. 2014 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı ile Devlet Sanatçısı onayı aldım. 2016 Yılında ise Adana Geleneksel El Sanatlarını kurdum.  10 yıldır buradayım gelen müşterilere kapımızı açmaya devam ediyoruz” diyerek ifade etti.

“ADANA’NIN İLK DEFA TARİHİ DOKULARININ MİNYATÜRLERİNİ TANITANLARDAN BİRİSİYİM”

Erdoğan, ”Adana’nın tarihi dokularının minyatürlerini tanıtan materyalleri yapanlardan birisiyim. İş yerimin aşağısında yaptığım ürünleri sergiliyorum.  Yukarıda ise atölye olarak kullanıyorum. Kurmuş olduğum dernek ise hale aktif olarak devam ediyor” dedi.

Ömer Erdoğan geleneksel el sanatlarına ilgisinin nasıl başladığından bahsetti; “Geçmişte mobilyacılık yaparken o süreç de bir hobim vardı. Yaptığım ürünleri sevdiklerime hediye veriyordum. Zamanla bu işi meslek haline getirmeye karar verdim. Şu an tamamen el sanatlarını icra ediyorum. Bakkal çırağı gibi her gün dükkanımı açarım. Adana’nın bu bölgeye gelen insanların bu dükkanı görmeye ihtiyacı var. Dükkanda gördüğünüz bir çok ürünü kendim yapıyorum. Ahşap oyma, Adana hakkında, Türk- İslam geleneksel el sanatlarıyla ilgili, motiflerle ilgili çalışmalarını kendim yaptım.”

“ÇIRAKLIK EĞİTİMİ İSE USTA ÇIRAK İLE OLUYOR”

Erdoğan sözlerini sonlandırırken yanına çırak bulamadığına da değindi; “Yaptığım çalışmalar tamamen dokuyu, bölgeyi anlatıyor. Yaptığımız her şey el sanatları, el işleri ile yapılıyor. Tek başıma yaparken zorlanıyorum. Maalesef çırak bulamıyoruz. Herkes masa başında iş istiyor. Çıraklık eğitimi ise usta çırak ile oluyor. İyi bir şekilde yetişmesi için ise iyi bir usta ve atölye gerekli. Gençlerimiz maalesef öyle bir sabrı bulunmuyor. Ben şu anda bu işte son nesilim diyebilirim.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.