Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları bu kooperatif ile hatırlanacak

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları bu kooperatif ile hatırlanacak
Yayınlama: 22.11.2022
A+
A-

Kurulma aşamasındaki  Kooperatif Adana Sanat 01(Kop.Art.01) yönetim kurulu üyeleri, eğitimde ahilik felsefesini, üretimde bilgiyi ve köy enstitülerinin felsefesi olan öğren, araştır, üret kavramını prensip ile yola çıktıklarını açıkladı

 

Adana’da birçok kooperatif olduğunu ve bunların içerisinden ayrı bir kavram ile yola çıkarak Kooperatif Adana Sanat 01(Kop.Art.01)  kooperatifini kurmak ihtiyacı hissettiklerini belirten kurucu üyeler gazetemize yaptıkları açıklamada “Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları eğitimi” vermek üzere ilk sergimizi 23 Kasım(Yarın) Çarşamba günü Kurtuluş Mahalle Muhtarlığı yanında açacağız.”dediler.

KOOPERATİF KURULUM SİSTEMİ

Kooperatif Adana Sanat 01(Kop.Art.01)  kurucu üyeleri çalışmalarla ilgili vererek “Koopera tifimizin kuruluş amaç ve felsefesi bilindiği üzere unutulmaya yüz tutan el sanatlarını yaşatmak. Bölgemizde ve yöremizde bir çok kültür ve oluşum iç içe geçmiş.Sanat, kültür ile yoğrulan bir yaşam merkezi olduğundan dolayı, günümüz koşullarında günlük yaşamın olmazlarından bulunan üretimde olmadığımız veya bu yaşamı idame eden koşulların ve ürünlerin ilgi görmediğini( Bunların içinde el sanatlarının tamamında yöresel ürünler gibi) gözlemiş oluğumuzdan, bir grup duyarlılığı ve bu işlerde gönüllü olan arkadaşlarımızda bu kooperatif oluşumunun temel taşlarını oluşturduk.”diye konuştular.

İLK HEDEFİMİZ EĞİTİM BİLİNCİ

Üyeler, kooperatif bünyesindeki  branş ve üretim şeklinde çalışmalarını şöyle özetleyerek;İlk önce gerek el sanatlarımız, gerekse takım içi uğraşlarımızı, eğitim ve bilgilendirme düzeyinde çalışma ile üretime yönlendirme. Yani ilk hedefimiz eğitim bilinci. Eğitimini verdiğimiz üretim ve ürün çeşitliliğinin daha kaliteli ve sağlam olması ve ayrıca halkımızın kullandığı ürünlerin sağlıklı olması gibi programımızın alt yapı çalışmaları var. Gıda konusunda da yerelde küçük üretimde olan dostlarımızın ürünlerini sağlık çerçevesinde doğrudan tüketiciye ulaştırmak düşüncesindeyiz. Programımızda eğitimde ahilik felsefesini, üretimde bilgiyi ve köy enstitülerinin felsefesi olan öğren, araştır, üret kavramını prensip edindik. Başlangıçta da açıkladığımız gibi branş çalışmalarında en temel ilkemiz eğitim, üretim, pazarlama ve satış olarak çalışmalarımızı yürütmek.”dediler.

YÜN NEGATİF ENERJİYİ ALIR

Kooperatifin kurucu üyesi el sanatları öğretmeni Melek Uygur, “Kuruluş amacımız sanattan tarıma, eğitimden, pazarlamaya birçok konuda aktif olmaktır. Öğrencilerim bu konuda çok büyük destek verdiler.Çevremde çok sevdiğim dostlar var, onlar da aktif olarak üreten kişiler, kurucu üyelerimizin içinde de yer alıyorlar. Yılbaşından sonra resmi olarak müracaatlarımızı yapıp piyasanın içinde yer almayı planlıyoruz. Ben özellikle unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızın eğitimini vererek bunları tekrar hayata geçirmek ve birçok kişiye maddi imkân sağlamak istiyorum. Keçe de bunlardan biri; keçe su gibi konulduğu kabın şeklini alan mülayim bir sanat. Aynı zamanda sağlık açısından da çok önemli.Yün, vücudumuzda gün boyu oluşan negatif enerjiyi alır, stresi azaltır. Keçeden birçok aksesuar kıyafet yapıldığı gibi tablolar da yapılabilir.  Hedefimize ulaşmak için emin adımlarla, öğrenerek ve öğreterek sadece yolumuza bakacağız. Böyle bir projenin içinde olmaktan çok mutluyum” dedi.

Kooperatif Adana Sanat 01(Kop.Art.01)  kurucu üyeleri ise şu kişilerden oluştu; Melek Uygur, Feryal Pepesöyler, Leyla Arıkan, Elif Kurtbağı, Özgecan Usanmaz, Meral Özcan, Fethi Yüksel

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.