Toroslar ve Çamlıyayla belediyeleri, kültürel miras iğne oyasına sahip çıkıyor

Toroslar ve Çamlıyayla belediyeleri, kültürel miras iğne oyasına sahip çıkıyor
Yayınlama: 15.08.2023
A+
A-

(İHA) – Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesinin, Çamlıyayla Belediyesi ile birlikte düzenlediği 7. Geleneksel Çamlıyayla İğne Oyası Festivali’nde, iğne oyaları ve el sanatları görücüye çıktı.
Anadolu kadınının eşarbını, bohçasını, çarşaf ve havlu kenarını süsleyen iğne oyaları, bugün takı tasarımlarına ve kıyafetlere de ayrı bir renk katmasıyla dünyanın ilgisini çekiyor. Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediyesi ile Çamlıyayla Belediyesi de Mersin’in bu kültürel mirası olan iğne oyalarını, Geleneksel İğne Oyası Festivali ile dünyaya tanıtıyor. Çamlıyayla ilçesinin Zevzek Tepesi’nde başlayan ve Toroslar ilçesinin Ayvagediği Mahallesi’nde sona eren festival, Türk kadının zerafetini, üretkenliğini ve başarısını da ortaya koydu. Sergiler, defile, konserler ve etkinliklerle taçlanan ve iki gün süren festival, 7’den 70’e yoğun ilgi gördü. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı ve protokol üyeleri ile birlikte sergilenen ürünleri gezerek, el emekleri ile aile bütçelerine katkıda bulunan tüm kadınları tebrik etti. Başkan Yılmaz, hemşehrileriyle de sohbet ederek, programa katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Toroslar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle devam eden programda konuşan Başkan Yılmaz, birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. “Bu güzelliği Toroslarımızda da yaşatmak istedik” diyen Yılmaz, “Çamlıyayla Belediyemiz ile birlikte İğne Oyası Festivalimizin ikincisini düzenliyoruz. Çamlıyayla Belediyemiz bu festivali 7 yıldır gerçekleştiriyor. Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarımızda 16 merkezimizde ve 49 branşta eğitim veriyoruz. Bu kurslarımızdan bir tanesi de iğne oyası kursumuzdur. Bu kurslarımızda hanımefendiler, yeni bir el sanatı yapmayı öğreniyorlar. Üretiyorlar, satış yapıyorlar ve aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Binlerce yıl öteden gelen Atalarımızın, büyüklerimizin, kadınlarımızın, genç kızlarımızın duygularını, düşüncelerini, isteklerini, dileklerini işledikleri ve motiflerle ortaya koydukları iğne oyası sanatını tanıtmak, teşvik etmek ve bunu yaşatmak istedik. Emeği geçen Valimize, kaymakamımıza, Çamlıyayla Belediye Başkanımıza, TORTEK eğitmenlerimize, üreten, ürettiğini satan ve aile ekonomisine katkıda bulunan kıymetli hanımefendilere teşekkür ediyorum. Bir olacağız, iri olacağız ve diri olacağız. Ülkemizin, milletimizin, devletimizin tarihi bir mücadele verdiği bugünlerde ayrışmanın değil birleşmenin, birbirimizi sevmenin, saymanın yolunu bulacağız. Birbirimize sarılacağız, kucaklaşacağız, el ele gönül gönüle daha güçlü ve güzel günlere ulaşacağız inşallah” diye konuştu.
Başkan Yılmaz daha sonra Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı’ya TORTEK’de üretilen dokuma kilim hediye etti.
Program, Mersinli halk müziği sanatçısı Gürhan Ötün ve TRT Türk halk müziği sanatçısı Selma Geçer’in sahne aldığı konserlerle sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.