TGS 23. Olağan Genel Kurulu İstanbul’ da Düzenlendi

TGS 23. Olağan Genel Kurulu İstanbul’ da Düzenlendi
Yayınlama: 02.10.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Türkiye Gazeteciler Sendikası genel merkez 23. Olağan Genel Kurulu hafta sonunda İstanbul Burhan Felek toplantı salonunda yapıldı.2 gün süren genel kurulda mevcut başkan Gökhan Durmuş güven tazeleyerek delegelerin oylarıyla tekrar seçildi.

23.Olağan genel kurulunda saygı duruşu ve İstiklal marşından sonra divan heyeti seçilerek genel kurulun açılışında Kardeş sendikalarımızın değerli başkanları, basın meslek örgütlerimizin başkan ve yöneticileri, sevgili yol arkadaşlarım sendikamızın 23. Olağan Genel Kurulu’na hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti “Mücadeleyle geçen dört yılın ardından bugün genel kurulumuzu topladık. Geriye dönüp baktığımızda örgütlenmeler, işten atmalar, grevler, pandemi, deprem, seçimler, tutuklamalar neler yaşadık neler. Ama bugün burada güçlü bir sendika yaratma yolunda emin adımlarla gittiğimizin resmi var bu salonda. İşimiz kolay değil. Türkiye derin bir ekonomik kriz içerisinde. Yoksulluk ülkemizin dört bir yanını sarmış bizler de dahil olmak üzere toplumun büyük bir kısmı evine ekmek götürme derdine düşmüş durumda.Bir de biz sendikaların asla atlamaması gereken bir diğer konu da, hükümetin belirleyeceği enflasyon rakamlarını aşamayacak sözleşmeler dayatılacak. Yeni toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde enflasyon rakamları ne olursa olsun hükümetin belirlediği tahmini enflasyon rakamlarının üzerinde bir zam yapılması engellenecek.Zaten son yıllarda Türkiye’deki tüm çalışanlar için asgari ücretle çalışma dayatmasına sendikalı işyerlerini de dahil edecekler. Sendikaları işlevsiz hale getirecekler. İşten bütün bu sebeplerden dolayı biz sendikaların talebi Orta Vadeli Planda düzeltmeler yapılması değil geri çekilmesinin gerektiğine inandıklarını” belirtti.

Türkiye’de okula giden çocuklar arasında büyük bir oranda gıda sorunu yaşandığını ifade eden Durmuş sözlerine şöyle devam etti  “Kahvaltı yapamadan okula giden öğrenciler, öğlen de yemek yiyememektedir. Bizler vergilerimizin birilerinin saraylarda şatafatlı hayatlar sürmesi için değil çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti için kullanılmasını talep etmeliyiz. Çocuklarımıza, geleceğimize dayatılan yoksulluğu kabul etmemeliyiz. Ödediğimiz her verginin hesabını sorabildiğimiz bir devlet anlayışının var olması için mücadele etmeliyiz.20 yılı aşkın zamandır iktidarda olan AKP’nin bu süre içerisinde değişmeyen tek politikası basın özgürlüğünün yok edilmesi oldu. İktidara geldikleri günden beri gazeteciliği suç olarak gösteren, gazetecileri terörize eden bir anlayışla karşı karşıya kaldık.RTÜK aracılığıyla televizyonlara yönelik ekran karartmalar, yayın durdurma ve para cezaları ile toplumun habere ulaşması engellendi. İnternet medyasının basın yayın iş koluna dahil edilmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirsek de onların denetimi ve basın kartı alma koşulları konusunda büyük sorunlar var .İnternet Haber sitelerinin desteklenmesi konusunda yapılan düzenleme ile artık onlar da resmi ilan alabiliyorlar. Ancak Basın İlan Kurumu’nun gerçekten uzak belirlediği kriterler nedeniyle internet haber sitelerinin büyük çoğunluğu bu ilanları alamayacak. Sendikamızın son yıllarda imzaladığı toplu iş sözleşmeleri, yaptığı grevler de gazeteciler içerisinde değişimin mümkün olduğunu gösterir hale geldi. Ancak yeterli mi? Değil. Basın yayın işkolunda yüzde 11.66 olan sendikalılık oranının yüzde 50’lere kadar yükselmesi için daha çok çalışmamız gerekiyor. Gazeteciler örgütlü olurlarsa tüm iş kollarındaki örgütlülük oranı yükselir, basın özgürlüğü olur, ülkeye demokrasi geleceğini” söyledi.

Gündem maddeleri okunduktan sonra gündeme ilişkin konuşmacılarının arkasında tüzükte yapılan değişiklikler delegelerin oylarına sunularak ilk gün sona erdi.Ertesi gün tek liste ile gidilen seçim soncunda TGS 23.dönem Yönetim Kurulu’na;Genel Başkanlığa Gökhan Durmuş, Genel Sekreterliğe A.Banu Tuna, Genel Mali Sekreterliğe Murad Sezer, Genel Örgütlenme Sekreterliğine F.Esra Yalçınalp, Genel Eğitim Sekreterliğine G.Didem Mercan seçildi.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.