COVİD-19 YENİ VARYANTI KÜRESEL ÇAPTA HIZLA YAYILIYOR

COVİD-19 YENİ VARYANTI KÜRESEL ÇAPTA HIZLA YAYILIYOR
Yayınlama: 22.12.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Ümit Gül – DSÖ, Covid-19’un varyantı JN.1’in dünya çapında hızla yayıldığı uyarısında bulundu. Açıklamada varyantın kış aylarında etkili olabileceği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19’un varyantı JN.1’in dünya çapında hızla yayıldığı söyleyerek vatandaşları uyardı. BBC’nin aktardığına göre Omicron’un bir alt varyantı olan JN.1, Hindistan, Çin, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde karşılaşıldı. DSÖ’den yapılan açıklamada mevcut aşıların koruma sağladığı ancak Covid-19 ve diğer enfeksiyonların kış aylarında artabileceği belirtildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre ise JN.1, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde en hızlı büyüyen varyant durumunda. Ülkedeki enfeksiyonların %15-29’unu JN.1 varyantı oluşturuyor.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, JN.1’in şu anda bir laboratuvarda analiz edilen pozitif Covid testlerinin yaklaşık %7’sini oluşturduğunu açıkladı.

KIŞ AYLARINDA ARTIŞ YAŞANABİLİR

Ajanstan yapılan açıklamaya göre JN.1 ve diğer varyantlara ilişkin mevcut verilerin izlenmeye devam edileceği belirtildi.
DSÖ’nün risk değerlendirmesine göre “Bu varyantın, özellikle kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonların artmasıyla birlikte koronavirüs vakalarında bir artışa neden olabileceği tahmin edilmektedir” diye ifade edildi..

Dünya Sağlık Örgütü, hastalıktan korunmak için şu şekilde tavsiyelerde bulundu:
• kalabalık ve kapalı alanlarda maske takın
• öksürük ve hapşırıkların üstünü örtün
• ellerinizi düzenli olarak temizleyin
• Covid ve grip aşılarını güncel tutun, özellikle de savunmasız durumdaysanız
• Hastaysanız evde kalın
• Belirtileriniz varsa test yaptırın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.