SÜRYANİLER PASKALYA BAYRAMI’NDA MOR GABRİEL MANASTIRI’NI ZİYARET ETTİ

SÜRYANİLER PASKALYA BAYRAMI’NDA MOR GABRİEL MANASTIRI’NI ZİYARET ETTİ
Yayınlama: 07.05.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt – Süryaniler Paskalya(Kyomto) Bayramı’nı diğer bir adıyla Yeniden Doğuş Bayramı için Mardin Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı’nı ziyaret etti.

Mardin’in Midyat ilçesinde Süryaniler, Hazreti İsa’nın dirilişini simgeleyen Paskalya Bayramı’nı düzenlenen ayinlerle kutladı. Kökenleri Mezopotamya bölgesi, anadilleri dünyanın en eski dillerinden olan Süryaniler, Hz. İsa’nın mezardan dirilişini simgeleyen Süryanice Kyomto (Paskalya) bayramını, Midyat’ta düzenlenen dini törenlerle kutlamaya başladılar. Süryaniler bu bayramı kutlamadan önce 50 gün boyunca içinde hayvansal gıda bulunan yemeklerden sakınmak yoluyla oruç tuttular.

REHBER ÜSTÜN: ” MERKEZ OLDUĞU İÇİN SÜRYANİLER MİDYAT’TA TOPLANIR”

Paskalya Bayramı’nda Midyat’ın yanı sıra Avrupa’dan çok sayıda Süryani Midyat’a geldi. Havaların ısınması ve bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte tarihi yapıdaki turistik hareketlilik de arttı. Çevre illerden çok sayıda turla gelen vatandaşlar ve dünyanın dört bir köşesinden gelen turistler, Süryanilerin Bayramı’nı Mor Gabriel Kilisesin’de Rehber Emanuel Üstün’den dinledi.

Manastır hakkında ziyaretçilere bilgi veren Rehber Üstün, “ Aktif olarak sabah, öğlen, akşam burada ibadetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Herkes Paskalya Bayramı’nı kendi köyünde de kutlar fakat Midyat merkez olduğu için Süryaniler Midyat’ta toplanır” dedi.

MOR GABRİEL MANASTIRI İKİNCİ KUDÜS OLARAK KABUL EDİLİYOR

Mor Gabriel Manastır’ı Midyat’taki en eski Süryani manastırlarından biridir. Ortodoks Hristiyanlar tarafından kutsal bir yer olarak görülüyor ve “İkinci Kudüs” olarak kabul ediliyor.

Mor Gabriel Manastırı haftanın 7 günü 09:00-11:30 ve 13:00-16:30 saatleri arasında turistlere açık. Kiliseye giriş ücreti 100 TL yani 3 dolar civarında. Tur sırasında rehberlerde gruba katılarak manastırın tarihi hakkında bilgi veriyor.

Manastırın içinde Mor Gabriel’in ve bir çok din adamlarının mezarı, mutfak, buluşma yeri, eğitim mekânı gibi farklı bölümler bulunuyor ve burada şu anda 60 civarında kişi yaşıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.