AKSUNGUR: BİZİM ÖNERİMİZ BÜYÜK ÖLÇEKLİ ALANLARDA DAHA SAĞLAM YAPILAR YAPILMASIDIR

AKSUNGUR: BİZİM ÖNERİMİZ BÜYÜK ÖLÇEKLİ ALANLARDA DAHA SAĞLAM YAPILAR YAPILMASIDIR
Yayınlama: 04.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak- İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Aksungur Toros Tv’ye Konuk Oldu. Yayın Koordinatörü Yasemin Güç’ün sorularını yanıtlayan Başkan Aksungur, daha sağlam yapılar nasıl yapılıra dair bilgilerini aktardı.

“Bizim demek istediğimiz bölgesel anlamda bu işleri yapmak”

Başkan Aksungur, “ Yıkılan bir binanın yerine tekrar sağlam olacağı düşüncesiyle bina yapılması radikal bir düşünce değildir. Bizim demek istediğimiz bölgesel anlamda işleri yapabilmek. Mesela Antakya, Antakya diye bir şehir yok artık. Malatya hariç diğer deprem bölgelerini defalarca gidip gördüm. Kaçak yapılaşma çok yoğun. Teknik olarak ideal olmayan bir çok görüntüye şahit oldum. Amin ovasına havaalanı yapılacağı zamanda karşı çıkmıştık. Bataklığı kurutmuştu o zamanlar uygun alan değildir. Diye fakat yapıldı depremde yerle yeksan oldu. Cennetten bir köşe diye satılan Rönesans sitesinin zemininde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Kısacası amin ovasındaki gibi bir sıkıntı bulunmamaktadır” diyerek cümlelerine devam etti.

“Tespitleri mühendisler ve mimarlar yaptı”

Başkan Aksungur “ Öncelikle gözlemsel bir süreçten geçildi bu süreci Mühendisler ve Mimarlar yaptı. İlk anda mevcut bir durumun envanteri yapılması için çıkarılan bir tespitti. Bunun bir kriteri vardır. Eğer taşıyıcı sistemler kolon, kiriş, bodrum perdesi. Kolon patlamaları varsa eğer bu ağır hasarlıdır. Orta hasarlı ise bu binanın tamamında değil de bir kolonunda patlama vardır. Ya da bir perde de vardır sadece bunlar orta hasarlı olarak yazılmaktadır. Az hasarlıda ise sıva çatlakları mevcuttur. Genellikle zemin kat ve 1. Kattan 3. Kata kadar olur. En çok mühendisleri ilgilendiren durum güçlendirme olayıdır. Bu durum deprem yönetmeliğinde de vardır. Binadan örnek alınmaya kadar inşaat mühendislerinin kontrolü altındadır. Binanın mevcut durumunu analiz etmekle başlar. Bina plastik sınırına geçmemişse mevcut betonarma side el veriyorsa güçlendirme projesi yapılabilir “ dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.