“SÜREÇLERİN TEMELİNDE DE SIFIR KARBON SALIMI HEDEFLENMEKTEDİR”

“SÜREÇLERİN TEMELİNDE DE SIFIR KARBON SALIMI HEDEFLENMEKTEDİR”
Yayınlama: 28.11.2023
A+
A-

Toros (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da “REWA ANATOLİA” geri dönüşüm ve atık yönetiminin tanıtımı yapıldı. Adana’da gerii dönüşüm ve atık yönetimi konularında 15-17 Şubat’ta düzenlenecek “Rewa Anatolia Fuarı” tanıtım toplantısı gerçekleşti. Fuar, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) destekleriyle gerçekleştirilecek.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “ Solis Furarcılık tarafından düzenlenen Adana Büyükşehir Belediyemiz, Adana Valiliğimiz, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemiz ve Adana Ticaret Odamız tarafından desteklenen, Rewa Anatolia Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı’nın Basın Toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Geri dönüşüm tüm dünyada her geçen gün önemini artırıyor. Ülkeler bu konuda özel stratejiler ve politikalar geliştirmeye başladılar. Biz de hem TOBB hem de Adana Sanayi Odası olarak her fırsatta geri dönüşüm trendini yakalamanın önemini, firmaların bizlerden istedikleri zorunlulukları anlatıyoruz. Bu trendi yakalamayan firmaların belki de ihracat yapamaz hale geleceğini ve önemli pazar kayıpları yakalayacaklarını dile getiriyoruz. Önümüzde oldukça zorlu bir süreç var. Dünya önemli bir değişim ve dönüşüm içinde.  Kimi kesimlerin ikiz dönüşüm olarak da adlandırdıkları, küresel ısınma ve dijitalleşme kaynaklı önemli bir dönüşüme şahitlik etmekteyiz” diyerek ifade etti.

Kıvanç dönüşüm süreçlerine kısaca değindi; “ Bu sürecin birçok önemli ayağı ve alt kırılımı var. Yeşil Mutabakat, Karbon Ayak izi,Su Ayak izi, Döngüsel Ekonomi,Geri Dönüşüm, Tarladan Çatala Stratejisi, Karbon Piyasası veya Sürdürülebilirlik. Bunlardan sadece birkaç tanesi. Tüm bu süreçlerin temelinde de sıfır karbon salımı hedeflenmektedir.”

Avrupa Birliği, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasını hayata geçirdiğini söyleyen Kıvanç, “Süreç; 1 Ekim 2023’ten 31 Aralık 2025’e kadar bir geçiş dönemi olarak uygulanıyor ve 3 aylık raporlama yükümlülüğü var. Mali yükümlülüklerin devreye girdiği 1 Ocak 2026 itibarıyla asıl uygulama dönemi başlayacak. Uzmanlara göre, 2026’da Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yönetmeliği uygulamasından Çin ve Rusya’nın ardından en olumsuz etkilenecek ülke; Türkiye. Avrupa Birliği, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yönetmeliği ile üretim esnasında salınan karbon emisyonları için ithal ürünlere ilave ücret getiriyor. Böylelikle diğer ülkelerde daha temiz üretim yapılmasını sağlamayı ve Avrupa Birliği üreticilerinin rekabetçiliğini korumayı hedefliyor. İhracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını Avrupa’ya yapan Ülkemiz için Avrupa Yeşil Mutabakatı ve onun getirdiği yükümlülükler, kurallar, standartlar ve mekanizmalara uymak ihracatçı veya ihracat yapmak isteyen tüm şirketler için hayati öneme sahip” dedi.

Adana Sanayi Odası olarak bu dönüşüm sürecini yakından takip ettiklerini belirten Kıvanç, “Sanayi Kampüsü adında çok önemli bir merkez kurduk. Gidip görmek isteyenler faydalanmak isteyenler mutlaka uğramasını tavsiye ediyorum. Kampüsü’müzde Adana Model Fabrika Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Adana Yenilik Merkezi, Çukurova Enerji Verimliliği Merkezi, ADASO Belgelendirme Kuruluşu, Su Verimlilik Merkezi gibi birbirinden önemli kuruluşları bir araya getirdik. Sanayi Kampüsü’nde yaşanan bu dönüşüme yönelik alınabilecek birçok hizmeti bir arada vermeye başladık. Buradan istifade edebileceğinizi özelikle belirtmek istiyorum. Bizim ülke olarak bunu fırsata çevirebilecek gücümüz, yeteneğimiz ve bilgimiz var. Rewa Anatolia Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı’nın; Yeşil ve döngüsel ekonomi sektörlerindeki geleceğin teknoloji, hizmet ve endüstriyel çözümlerini bugünden keşfetme imkanı sağlayacak olmasının çok önemli olduğunu düşünmekteyim” diyerek ifade etti.

Kıvanç konuşmasını sonlandırırken şu ifadeleri kullandı; “Geleceğin enerji teknolojilerini keşfetmek için, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, akıllı atık bertaraf etme, geri dönüşüm stratejileri ve döngüselliğin pek çok sektördeki en güncel yeniliklerini ve dönüşümleri elde etmek adına bölgemizde yapılacak olması önemli bir fırsat. Bu nedenle fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başarılı bir fuar olmasını temenni ediyor, hepinize selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.