SÜMER: NARENCİYE KRİZİ BÜYÜYOR

SÜMER: NARENCİYE KRİZİ BÜYÜYOR
Yayınlama: 27.09.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Adana’da çiftçinin ürünü dalında çürürken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin aracıdan mal alması” konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Orhan Sümer, “Adana’da mevsimine göre meyve-sebze hasadı devam ediyor. Hasadı başlayan limon, bahçede kilosu 3 liradan satılıyor. Limonun ikinci durağı olan meyve-sebze halinde ise kilo fiyatı 4 liraya çıkıyor. Kentteki marketlerde ise bu fiyat 6 kat artarak 18-24 lira arasında raflardaki yerini alıyor. Tarım Bakanlığının desteğini göremeyen çiftçiler ürünlerini dalında çürümeye terk ediyor. Hemen hemen her üründe aynı şeyi yaşadıklarını dile getiren çiftçiler artık ekim yapmayacaklarını söylüyor” dedi.

LİMON DALINDA 3 TARIM KREDİ KOOPERATİFİNDE 11 LİRA

Orhan Sümer, “Çiftçinin ürünü dalında çürürken Tarım Kredi Kooperatifleri 11 liraya aracıdan aldıkları ürünü satıyor. Doğrudan çiftçiden mal almaya yanaşmıyor. Bu durum sevkiyatından, aracısına para kazandırırken ürünün raftaki değerini arttırıyor ve sadece aracıların para kazanmasına vesile oluyor. Tarım Kredi Kooperatifleri doğrudan çiftçiden tarlasında alım yaparak üreticiyi memnun edecek bir sistemi geliştirmeli ve en azından üretimin yapıldığı kentlerdeki çiftçilerin değerinde mal satmasını sağlamalıdır” dedi.

ÇİFTÇİNİN DEĞİL ARACININ KAZANDIĞI SİSTEM SON BULMALI

Orhan Sümer, “Çiftçi her geçen gün artan girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Tarlasına bin bir emekle ektiği ürününü değerinde satamıyor. Her sene zarar ediyor. Artık zararını karşılayamayacağı duruma gelince tarlasına küsüyor ekimden vazgeçiyor. 3 nesildir çiftçilik yapan aileler artık başka sektörlere yönelmeye başladı. Çünkü ürün para etmiyor. Bunun nedeni de daha çok ithalata yönelim politikası ve aracılar eliyle tedarik zincirinin tamamlanması. Bakanlığın etkili bir çalışma yaparak çiftçinin değil aracıların kazandığı bu sistemi düzenlemesi gerekmektedir” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.