Şevkin, “Türk çiftçisini piyasanın sorumsuzluğuna terk ettiler”

Şevkin, “Türk çiftçisini piyasanın sorumsuzluğuna terk ettiler”
Yayınlama: 13.07.2023
Düzenleme: 13.07.2023 16:14
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) –  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki tüm kesimler gibi çiftçi ve üreticinin de artan fiyatlar, zamlar altında ezildiğini vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada, bilinçsiz tarım politikaları nedeniyle çiftçinin perişan hale getirildiğini kaydeden Dr. Şevkin, açıklanan buğday alım fiyatlarının döviz kuruna yenik düştüğünü, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) hem kendi depolarında hem de anlaşmalı olduğu lisanslı depolarda yer olmaması nedeniyle buğdayın çiftçinin elinde kaldığını vurguladı.

AYÇİÇEĞİNE DE DİKKAT ÇEKTİ

Geçen yıl Türkiye’nin ithal ettiği mısır ürününün depolarda kaldığını, elden çıkarılamadığını, bu nedenle bu yılki hasat döneminde buğday üreticisinin, depolarda yer olmaması nedeniyle açıklanan taban fiyat üzerinden TMO’ya buğday satışı yapamadığını dile getiren Dr. Şevkin, aynı sorunun hasadı yaklaşan ayçiçeğinde de yaşanacağını savundu.

Buğday üreticisinin TMO’dan satış için randevu alamaması nedeniyle piyasanın acımasızlığına  terk edildiğini, ürününü kilo başına 2-2.5 lira zararına satmak zorunda kaldığını vurgulayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Açıklanan buğday alım fiyatı döviz kuruna yenik düştü. Yetmedi, Toprak Mahsulleri Ofisi hem kendisinde hem de anlaşmalı olduğu lisanslı depolarda geçen yıldan kalan ithal mısır nedeniyle buğdayı çiftçinin elinden almıyor. Günlerce TMO’da depo randevusu bekleyen çiftçi ne yazık ki borçlarını ödeyemiyor, girdi masraflarını karşılayamıyor. Çiftçi ikinci ürün -soya, pamuk ve mısır- ekimine de başlayamayacak. Üretici, kilogramda neredeyse 2-2,5 lira zarara uğramış durumda. Önümüzdeki günlerde ayçiçeği hasadına başlanacak, aynı sorun ayçiçeği üreticisi için de geçerli olacak. Türk çiftçisini piyasanın sorumsuzluğuna terk edenleri göreve davet ediyorum.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.