PLATON DER Kİ…‘’DEMOKRASİ BİR EĞİTİM İŞİDİR’’

Yayınlama: 11.09.2023
Düzenleme: 04.09.2023 11:11
A+
A-

PLATON …. ( Eflatun )M.Ö.340  DEVLET kitabında 1700  yıl evvel tespit etmiş.

‘’-Demokrasi bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle Demokrasiye geçilirse Oligarşi olur.

Devam edilirse Demagoglar türer.

Demagoglardan da Diktatörler çıkar.

Demokrasi, Despotluğa dönüşür.

Milletin idareciyi seçebilmesi için iyi eğitim alması şarttır.’’

Platon, devleti başka bir deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre Devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olmayacak ,toplum da bireylerle var olacaktır.

Platon un ideal devlet anlayışında insan ile devlet bir tutulmuştur. Platona göre Devlet denilen mekanizma büyütülmüş insandır.. Platon insanın ruh ve bedenden oluştuğunu ,insan ruhunu da istekler ,akıl ve irade olmak üzere üç bölüme ayırmıştır. Platonun devlet anlayışı da üç bölüme ayrılmıştır…Yöneticiler akla, savaşçılar devleti korumakla yükümlü kişiler irade ve meslek sahibi sınıf ise ruhun istekler bölümüne tekabül etmektedir. Platona göre devlette bulunan bu üç kısım ,aklıyla iradesiyle ve istekleriyle birbiri arasında  çatışmaya girmeden sağlıklı bir şekilde yaşarsa ideal bir devlet meydana gelecektir .Ona göre ideal devleti bilgeler ve Aristokratlar yönetmelidir.

Toplumun sade yalın yaşamını yitirmesi ,yani gereksinimlerin lüks tutkusunun artması iş bölümünün bozulmasına neden olur. Yöneticilerin sadece kendi menfaatlerini önemseyip ve yönetilenler üzerinde sömürü ve şiddet yoluyla kendi zenginliklerini arttırmayı amaçlamaları varlık sahibi olmayı ölçü alan yoksulların yönetime hiç katılmadığı para ve maddiyatın ön plana çıktığı ideal olmayan devlet biçimleri her zaman yenilmeye ve bozguna uğramaya mahkumdur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.