Özdemir: “Bakliyat üretimi ve tüketimini özendirmeliyiz”

Özdemir: “Bakliyat üretimi ve tüketimini özendirmeliyiz”
Yayınlama: 26.07.2023
A+
A-

(İHA) – Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, son 30 yılda Türkiye’de bakliyat ekili alanların yüzde 49, bakliyat üretiminin ise yüzde 28 azaldığını belirterek, “2010-2011 döneminde ülkemizde kişi başına düşen bakliyat tüketimi yıllık 16 kilo iken bu miktar TÜİK tarafından açıklanan son verilere göre yüzde 19 gerileyerek 13 kilogram düzeyine düşmüştür. Bakliyat üretimi ve tüketimini özendirmeliyiz” dedi.
Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından ortaklaşa hazırlanan 2023-2032 yılları arası tarımsal görünüm raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Raporda, baklagillerin yüksek protein içeriği, lif seviyesi, vitamin ve mineraller açısından zenginliği, anti alerjik olması, kolesterol ve glüten içermemesi ve yağ oranı düşük olması gibi özelliklerine vurgu yapılarak obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği ve kanser gibi yaygın hastalıklarla mücadeledeki etkinliğinin öne çıkarıldığını belirten Özdemir, “Ayrıca baklagillerin birçok ürüne kıyasla daha az su ve gübreye ihtiyaç duyduğu ve bunun kaynağının ise baklagillerin büyüme döneminde toprağa azot takviyesi yapması olduğu belirtiliyor. Baklagillerin bu şekilde toprağın ömrünü uzamakta ve verimini artırmakta olduğu ifade ediliyor” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.