ADANA’NIN SANAYİ POTANSİYELİ ASEAN ÜLKELERİ İLE BULUŞTU

ADANA’NIN SANAYİ POTANSİYELİ ASEAN ÜLKELERİ İLE BULUŞTU
Yayınlama: 15.11.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üye devletleri ile Türkiye arasındaki iş diyaloğunu güçlendirmek amacıyla Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen B2B görüşmeleri büyük ilgi gördü. ASEAN Üye Ülkeleri ile Adana’nın ihracatının 2022 yılında 35 milyon dolar olduğunu söyleyen Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç, bu rakamları çok daha üst seviyeye çıkartılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde; Adana Sanayi Odası (ADASO), Aydın Ticaret Odası (AYTO), Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) iş birliğinde yürütülen ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Üye Ülkeleri ile iş diyaloğunu artırmak ve ihracatı geliştirmek odağındaki proje faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda Adana’ya gelen ASEAN Üye Ülke Temsileri Adana Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Yağmur, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Erdoğan Şire’nin yanı sıra çok sayıda iş insanı katıldı.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Üye Devletleri ile Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Kurulması Projesi kapsamında Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen programın açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Bu Proje, Türkiye ile ASEAN arasında Sektörel Diyalog Ortaklığı Programı kapsamında dış ticareti ve yatırımları geliştirmeye yönelik ilk proje olma özeliğini taşıyor.” dedi.

Çukurova gibi tarımsal anlamda dünyanın en önemli ovalarından birinin merkezinde yer aldığını belirten Başkan Kıvanç, “Adana, tarım ve tarıma dayalı sanayisi yanında diğer sanayi kollarında da yıllar içerisinde kendisinden söz ettirmeyi başarmıştır. Bugün Adana, otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden üretiminden, tekstile, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer almaktadır. Adana 8 Milyar Dolarlık dış ticaret rakamına ulaşmıştır. Hinterlantlında bulundurduğu çevre illerle birlikte 8 milyona yakın bir nüfus ile bölgesinde bir çekim merkezi konumunda olan Adana, Türkiye’nin İkinci Büyük Yatırım ve Üretim Merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Üye Ülkeleri ile Adana’nın ihracatına baktığımızda 2022 yılında 35 milyon dolar olduğunu görmekteyiz. Ticaretimizin arzu ettiğimiz seviyenin çok altında olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle bugün burada olmanız bizler için çok önemli. Gerçekleştirilen bu faaliyetin bölgeler ve Ülkeler arası ticaretin artmasına önemli katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu rakamlar potansiyelimizin oldukça altındadır.” diye konuştu.

Etkinlikte Brunei, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland’dan gelen 18 iş insanı Adana Sanayi Odası’nda B2B görüşmeleri gerçekleştirdi. Üç saat boyunca süren etkinlikte toplamda 100’den fazla B2B görüşmesi gerçekleştirildi. Program sonunda saha ziyareti kapsamında BETA Gıda ve BETA Enerji Firmalarına ziyaretler gerçekleştirildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.