OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN EN GÜÇLÜ KADINLARI…

Yayınlama: 11.01.2024
A+
A-

BU KADINLAR DÜNYAYI YÖNETTİLER…

Diğer Şark toplumlarının aksine Türk soylu bir İmparatorluk olmanın etkisiyle (7000 yıllık tarihi olan   Türkler kadınlara önem verir) Kadınlar saltanatı dönemi Osmanlıda Valide sultanların ,Haseki sultanların, hatta padişah kızlarının yönetime ve devlet meselelerine doğrudan katıldığı tarihi bir dönemdir. İşte Osmanlı İmparatorluğunda en güçlü kadınlar…

HÜRREM SULTAN…Osmanlı tarihinde bir padişahla nikah yapmış tek Haseki sultandır. Bu NİKAHLA Sultan Süleyman’ın bir önceki nikahsız eşi Mahidevran Sultan’ın etkisi azlmıştır. Ancak Mahidevran sultan ,Yeniçerilerin çok sevdiği Şehzade Mustafa’nın annesi olduğundan ve Sadrazam İbrahim Paşanın da güçlü bir devlet adamı olarak Şehzade Mustafa’yı destekliyor olması yüzünden sırasıyla önce Sadrazam İbrahim Paşanın ve Şehzade Mustafa’nın ölüm kararında etkili olarak zamanla güçlenmiştir. Bu dönemde devlet işlerinde padişahın yanında danışman olarak sürekli bulunmuştur…  ( asıl adı…Roxelana ‘dır UKRAYNALIDIR)

MİHRİMAH SULTAN…Hürrem sultan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın kızıdır. Hürrem Sultanın ölümünden sonra babasın annesinin yaptığı danışmanlığı yapmıştır .Kardeşi II. Selim de tahta geçtikten sonra da ona valide sultanlık yapmış, devlet işlerinde aktif bulunmuştur.

HASEKİ AFİFE NURBANU SULTAN…Mihrimah sultanın ölümünden sonra II.Selimin eşi Nurbanu sultan güç kazanmıştır. Oğlu III.Murat tahta geçtikten sonra etkinliği daha da artmıştır .Venedik asıllı Olan Nurbanu sultan Venedik yanlısı politikalar uygulayarak Venedik’ le uzunca bir barış dönemi yaşanmasını sağlamıştır. ( VENEDİKLİDİR  asıl adı Cecilia Venier’dir)

HASEKİ SAFİYE VALİDE SULTAN…III.Murat ın karısı olan Safiye sultan, Nurbanu sultanın ölümünden sonra eşi üzerinde etkinliği artmıştır. Bu güç oğlu III.Mehmet in padişahlığında da devam etmiştir. Özellikle Avrupa’ya yönelmiş İngiltere kraliçesi I.Elizabeth’ le mektuplaşmış hatta hediyeleşmiştir.  (VENEDİKLİ  …asıl adı Sofia Baffo)

HASEKİ MAH-PEYKER KÖSEM VALİDE SULTAN…Padişah I.Ahmetin eşiydi .Eşi öldükten sonra eşinin başka bir kadından oğlu olan II.Osman tahta geçince eski saraya sürülmüştür. Ancak Genç Osman olarak da anılan II.Osmanın ölümünden sonra oğullarından IV.Murat,11 yaşında tahta geçince sarayda büyük otorite sahibi olmuştur. Daha sonra diğer oğlu İbrahimin yönetimdeki zayıflığından dolayı onun padişahlığında fazlasıyla söz sahibi olmuştur. Daha sonra 6 yaşında  padişah olan torunu IV.Mehmet döneminde de gücünü koruyarak Osmanlıdaki en güçlü kadın figürlerinden biri olmuştur.  (YUNANİSTANLIDIR…asıl adı Nadya dır)

HASEKİ TURHAN HATİCE VALİDE SULTAN…IV.Mehmet in annesi olan Turhan sultan ,Kösem sultanın büyük rakibiydi. O yüzden Kösem sultan Turhan sultanın gücünü kırmak için IV.Mehmet i tahttan indirmeye çalıştı. Bunu öğrenen Turhan sultan taraftarlarınca öldürüldü. Güç de Turhan sultanın eline geçti. Bir kaç sadrazam değiştirdikten sonra göreve Köprülü Mehmet paşayı getirir ve bu olay kadınlar saltanatının sonu kabul edilir.  (Haseki Turhan Hatice Sultan  UKRAYNALIDIR)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.