MÜSLÜMAN OLSAK DA ‘’DNA’’ LARIMIZDA ŞAMANİZM ADETLERİ DEVAM EDİYOR…

Yayınlama: 16.04.2024
Düzenleme: 17.04.2024 16:56
A+
A-

İslam sandığımız ancak Şamanist dönemimize ait olan bir çok inanış hala Türk toplumunda devam etmektedir…

TAHTAYA VURMAK….Orta Asya Türklerin inanışlarına göre Tahtaya vurmak ağacın içindeki kutsal güçleri uyandırarak ortamdaki kötü ruhların kaçmasını sağlardı

KURŞUN DÖKMEK…Şamanizm’de buna KUT DÖKME denir. Kötü ruhlardan birinin çaldığı talih ve saadet kutusunu geri döndürmek için yapılan bir ayindir.

KIRMIZI KURDELE…Gelinlerin beline, nişanlıların yüzüklerine, lohusaların saçlarına taktıkları kırmızı kurdele Uğur ve kısmeti temsil eder, kötü ruhların şerrinden korunduğu anlamına gelir.

KÖPEK ULUMASINI UĞURSUZ SAYILMASI…Köpeklerin bir ruhun bedenden çıkacağını anladıkları ve bunu uluyarak anlattıklarına inanılır.

NAZAR İNANCI…Bazı insanların bakışlarının kötü enerji yaydığına inanılır ,Gök Tanrının koruyuculuğu için mavi boncuk takılırdı.

KUTSAL KABUL EDİLEN AĞAÇLARA BEZ BAĞLAMAK…Ağaca bez bağlama geleneği ,bütün tarihçilerin ittifakla ortaya koydukları Şaman inancının direkt yansımasıdır. Şöyle ki; Şamanizm de İyi ruhların, tutulan dilek ve temennilerini rüzgarlarla yağmurlarla kısacası hava olaylarıyla  ulaşması gereken yere ulaştırmasına dayanır…İslam’ın kabulünden sonra da hala bu adet devam eder.

ŞAMANİZMDE DAVUL UN ÖNEMİ…Genellikle Kayın ya da Sedir ağacından yapılan davullar ,Şamanın uyguladığı ayinlerde öne çıkar ve Şaman davul aracılığıyla kutsal yolculuklarını gerçekleştirir, yer altına iner ve göğe yükselir. Davul Şamanın trans haline geçebilmesi için kendisi tarafından kullanılan en önemli enstrümandır.

MEVLİT OKUTMAK…En belirgin Şaman Ritüelleri müziksel ayinlerden oluşurdu İslam dini ve Arap adetlerine göre Kuranın müzikle okutulması adeti yoktur.

DİLEK TUTMAK…Şamanizm kökenlidir, tabiatın ruhların dileklerin gerçekleşmesine aracılık ettiğine inanılırdı.

KIRKI ÇIKMASI…Şamanizm’e göre ruh ölümden kırk günden sonra bedenden ayrılırdı. Bu ölümden sonra ruh rahat etsin diye 40.gün sevenleri arkadaşları komşuları ve ailesiyle birlikte birlikte toplanıp dua edilip ayinler yapılır yas tutulurdu.

GECELERİ TIRNAK KESMEMEK… Şamanizm de insanın ruhu kemikte ve tırnakta bulunurdu. Bu sebeple gece tırnak kesildiğinde o tırnağın kötü ruhların eline geçmesinden korkulurdu.

SU İÇERKEN KAFANIN ELLE DESTEKLENMESİ…Şaman inancına göre su içerken insanın aklı başından kaçabilir diye kafa elle tutulurmuş.

SU DÖKEREK UĞURLAMA…Suyun kutsallığı olgusuyla yapılır. Su berekettir kutsaldır. Yola kazasız belasız gidilmesi için uygulanır.

SAĞ AYAK…Kapıdan çıkarken sağ ayağın önde olması. Şaman kültüründen kalma bir ritüeldir. Sol ayakla geçmenin kişiye uğursuzluk getireceğine inanılır.

DUA EDERKEN GÖK YÜZÜNE BAKMAK…Gök Tanrının yalnızca göklerde yaşadığına inanılarak ,Gök Tanrı inancının bir nedenidir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.