ÖLÜLER EVİNDEN ANILAR !…. 

Yayınlama: 28.06.2023
Düzenleme: 19.06.2023 12:31
A+
A-

Dostoyevski kalabalık bir toplantıda yaptığı konuşma ve okuduğu şiir nedeniyle Rus Çarı tarafından hapse mahkum edilir ve Sibiryaya sürülür. Hapis yıllarını ‘’Ölüler evinden anılar ‘’ isimli kitabında toplar.

Yazar buradaki hayatından önce halkı ,insanları tanıdığını düşündüğünü, ama yanıldığını hapis yıllarında anladığını belirtir .Dostoyevski ‘’kara halk’’ olarak tanımladığı bu kitleyle karşılaştıktan sonra insanları çözümlemeye ve iç dünyalarının derinliklerine inmeye başlar.

Sürgünde Dostoyevski hapishanedeki bir köpekle, insan ilişkileri üzerine gözleme dayalı bir deney yapar…

Köpeği takibe alır ve yanından geçen her mahkumun onu tekmelediğini gözlemler. İlginç olan şey, köpeğin mahkumlardan  kaçmaması ve yanına bir mahkum yaklaştığında eğilerek tekme pozisyonu almasıdır..Köpeğin her yanından geçen her mahkum köpeği tekmelemekte ve köpek buna tepki vermemektedir.

Dostoyevski bir gün köpeğin yanına yaklaşır ve onun başını okşamaya başlar .Köpek bir süre şaşkın şaşkın ona baktıktan sonra ,hızla yanından uzaklaşır ve acı acı havlar.

Önüne gelen mahkumun tekmelediği köpek ,o günden sonra nerede Dostoyevskiyi görse ondan kaçar ve ona bir daha asla yaklaşmaz. Köpeğin tekme atanlardan kaçacağı yerde başını okşayan Dostoyevskiden kaçmasının bir psikolojik açıklaması vardır elbet…

Kötülüğü hayat şartı kabul etmiş canlıların sevgiyi kardeşliği paylaşmayı görünce çok büyük şaşkınlık yaşamaları ve afallamalarıdır bu…Ruhu köleleştirilmiş bu köpek sevgiye açtır…İnsanlar için de geçerlidir bu

Bazan kötü davrandığınız insanlar size tapar..,

Bazansa iyi davrandıklarınız sizden nefret eder….

(Dostoyevski …Ölüler evinden anılar ,adlı kitabından alıntıdır)

………………………………………………………………………

Liderlerin hakaret ettiği halk çoğu zaman o lideri taparcasına sever…

İtilip kakıldıkça liderine daha çok bağlanır…

Bağırılıp aşağılandıkça liderine yönelir

Kırbaçlandıkça şahlanan at gibi liderine koşar,

Doğru söyleyenleri değil de yalan söyleyenleri tercih eder

Günümüze ne ilginç bir şekilde uyuyor bu…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.