“OLTU TAŞI ZORLU ŞARTLARDA YER YÜZÜNE ÇIKIYOR”

“OLTU TAŞI ZORLU ŞARTLARDA YER YÜZÜNE ÇIKIYOR”
Yayınlama: 21.10.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da düzenlenen 2. Tesbih ve Doğal Taşlar Fuarında stant açan 23 yıldır tesbih ustası olan Ahmet Çelebi Oltu Taşından yapılan tesbih hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Ahmet Çelebi Oltu taşının oluşmasına değindi; “Ardıç ağacının toprağın altında 50 metre derinlikte kalmış fosil halidir Oltu taşı. Yıllarca hatta 10 bin 20 bin yıl sonra sertleşmiş, taşlaşmış halidir. Biz bu fosil halini alıp işliyoruz. İşlemlerden geçiyor, tesbih haline geliyor. Ondan sonra üzerine işlemeler, nakışlar yapılıyor. Gümüş ile altınla ya da doğal taşlar ile süslemeler yapıyoruz.”

Ahmet Çelebi, “Dünya’da sadece 2 yerde çıkıyor. Bir tanesi Gürcistan’dan çıkıyor diğeri ise Erzurum’ da Oltu ilçesinde çıkıyor. Otlu taşı diğer madenlerin çıkarıldığı gibi çıkarılmaz. Makineler çok fazla kullanılmaz. Çok dar tünellerde sürünerek çıkarttırılır. Şekillerimiz kapsül, yuvarlak, sığırcık olabiliyor. Şekilleri bir şeylere benzeterek yapmaya çalışıyoruz” diyerek ifade etti.

“ELDE BULUNAN FAZLA ELEKTRİĞİ ÇEKER”

Çelebi Oltu taşı bulunan tesbihin faydalarından bahsetti; “Oltu taşının da faydaları bulunuyor tabi ki. Elde bulunan fazla elektriği çeker. Mutluluk, stresi azaltır, toplumda sabır taşı olarak da geçiyor. Şu an piyasada plastik malzeme kullanıldığı için çoğunda bu özellikler bulunmuyor.”

Ahmet Çelebi’ ye bir tesbihin ne kadar sürede yapıldığını sorduğumuzda ise şu şekilde cevap aldık; “Materyallerine göre değişiyor. Çok daha fazla işçilik ve özelliğine göre değişebilir. Usta bazı tesbihleri 1 günde de çıkartabilir 1 ayda da çıkartabilirler. Ona göre de tesbihin fiyatı belli oluyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.