GÜL ESİN….1933

Yayınlama: 27.10.2022
A+
A-

1933 yılında İngiltere de yüzlerce kadın ellerinde pankartlarla Times meydanını doldurmuş bağırarak bir haksızlığı protesto ediyorlardı.

Kalabalığı seyreden İngiliz erkekleri kadınların bu hareketlerini ayıplıyorlar hatta kızıyorlardı. Onlara göre kadınlar hadlerini aşmışlardı.

Hatta bu konuda İngiliz polis teşkilatı bile bağıran kadın kalabalığına sert davranıyordu…Protestolar büyüdükçe konunun konuşulması için Lordlar ve Avam kamaralarının gündemine aldılar.

İngiliz kadınların tuttuğu pankartların çoğunun üzerinde şu yazı vardı…

‘’-Britanyalı kadınlar Türk kadınlarından daha mı değersiz…Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakları var bizim neden yok ?’’

O yıllarda Avrupa da birçok ülkelerde kadınların seçme ve seçilme hakları yoktu.1933 Yılında Türk kadınlarında seçme ve seçilme hakkı vardı.

Kurtuluş savaşında 5 erkek kardeşini ve eşini kaybeden Gül Esin muhtarlığa adaylığını koydu ve seçildi. Seçimle muhtar olan ilk kadınımız, Gül Esin dir. Bu hanımefendiyi rahmetle anıyoruz.

Gül Esin muhtar seçilir seçilmez, Ankara ya gidip yetkilileri ikna ederek köyüne köprü yaptırttı. Kışın çamurdan geçilmeyen köy yoluna çakıl döşetti. O yıllarda asfalt yoktu ki …Köyün delikanlıları kahvede vakit geçirmesin diye kahvenin bir köşesine kitaplık yaptırttı. Köy okulunun imece usulüyle tamir edilmesini sağladı. Su arklarını yeniletti. Tüm bunları yapmak bile o devrin imkanları ve yoksulluğuna göre çok büyük bir ilerlemeydi.

O yıllardan bu yana tan 89 yıl geçti.

Biz kadınlara bu değeri veren MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ümüze SELAM olsun….

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.