MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN ADANA’YA GELDİ

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN ADANA’YA GELDİ
Yayınlama: 16.08.2023
Düzenleme: 17.08.2023 09:48
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Şehir Buluşmaları adı altındaki etkinlik ile Adana’yı ziyaret etti. Adana öğretmenevinde düzenlenen basın açıklamasına AK Parti Adana Milletvekilleri Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Ak Parti İl Başkanı Ozan Gülaçtı ve parti üyeleri de basın açıklamasına katıldı.

Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletmek ve sorunlara karşı çözüm önerilerine açık olduğunu paylaşmak için kentte olduklarını belirterek, kendilerine iletilen problemler konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyinde, eğitime ayrılan payın önemli olduğuna işaret eden Bakan Tekin, “AK Parti yıllarında, eğitime ayrılan bütçe her yıl katlanarak artar durumda. Her yıl genel bütçenin yaklaşık yüzde 20’ye yakın bir kısmı eğitim harcamalarına ayrılıyor” ifade etti.

 “GELİŞME TRENDİ BİRÇOK ÜLKEDE DEVRİM OLARAK NİTELENDİRİLEBİLECEK DÜZEYDE”

Bakan Tekin, “Yatırımlar açısından baktığımızda devasa bir farklılığı göreceğiz. Adana’da 2002’de 9 bin 357 derslik var. Yani 444 bin öğrenci 9 bin 357 derslikte eğitim öğretim gördü. Bugün ise 590 bin öğrenci var. Öğrenci sayısı yaklaşık yüzde 30 artmışken derslik sayısı 24 binin üzerinde. Derslik sayısındaki artış yüzde 107. Bunu zaman içerisinde yaşadığımız ve gördüğümüz için genel değerlendirme yapmakta zorlanılabilir. Bu bahsettiğim gelişme trendi birçok ülkede devrim olarak nitelendirilebilecek kadar önemli bir gelişme. 20 yıl içerisinde öğrenci sayısı artışının kat kat üstünde derslik yatırımı planlanmış” dedi.

Bakan Tekin, kentte 2002’de ilköğretimdeki bir derslikte öğrenci sayısı ortalamasının 48 olduğuna dikkati çekerek “Derslik yatırımlarından sonra gelinen noktada ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalaması 30’a düşürülmüş. Biz sürekli uluslararası kuruluşlar aracılığıyla ülkelerdeki eğitim yatırımlarının bu anlamdaki istatistik verilerini izliyoruz. Bu trend, gerçekten başka hiçbir ülkede görmediğimiz bir trend” dedi.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının kendileri için önemli olduğunu belirten Tekin şu sözlerle devam etti;”İlköğretim açısından baktığımızda öğretmen başına düşen öğrenci sayımız 2002’de 30, bugün bu rakam 19. Bu, OECD ya da bizim bu anlamdaki istatistik referanslarımızı ölçen uluslararası kuruluşlar açısından şu anda sahip olduğumuz rakam, Adana özelinde gerçekten takdire şayan gelişme trendi söz konusu.”

Tekin, Türkiye’de sapasağlam demokratik siyasal yaşamın olduğundan bahsetti; “ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, demokratik gelişim, toplumsal refahın yükselmesi ve kamusal yatırımların rasyonel hale gelmesi açısından büyük çaba gösterdiğini ayrıca üstünde durdu.

 “ÇOCUKLARIMIZIN HEPSİNİ STERİL, RAHAT VE KONFORLU BİR ORTAMDA EĞİTİM ALMALARINI HEDEFLİYORUZ”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Covid-19 nedeniyle okullardan uzak kalan öğrencilere telafi eğitimi ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde hasar gören okullara ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Çok fazla ‘moda’ kavramlar ortaya çıkmaya başladı. Uzaktan eğitim bunlardan biri. Benim kişisel yaklaşımım; biz, zorunlu eğitim çağındaki gençler ve çocuklarla ilgileniyoruz. Dolayısıyla velinin, devletin ve milletin bizden beklediği şey; öğretim değil eğitim. Bu nedenle bizim yaptığımız şey uzaktan olmaz. Bizim hedefimiz, bize emanet edilen yaklaşık 20 milyon gencin ve çocuğun yüz yüze ve en sağlıklı ortamda eğitimlerini almış olması. Allah bize bir daha ne pandemi ne de deprem felaketi göstermesin. Böyle bir şey olmadıkça uzaktan eğitim bizim gündemimizde yok. Yükseköğretim Kurulu bunu yapabilir, orası öğretim. Onlar planlayabilir. Bu tür şeyler belki yaygınlaştırılabilir, o başka bir tartışma konusu ama bizim açımızdan uzaktan eğitim hayal ve idealize ettiğimiz bir şey değil. Çocuklarımızın hepsini steril, rahat ve konforlu bir ortamda eğitim almalarını hedefliyoruz.”

Deprem bölgesindeki öğrenciler 11 Eylül’den itibaren zorunlu telafi eğitimine katılacağını söyleyen Bakan Tekin, “Deprem bölgesinde yaz aylarında telafi eğitimleri yaptıklarını anımsatan Tekin, “11 Eylül’den itibaren 4 hafta boyunca bu zorunlu olarak yapılacak. Bölgedeki, eğitimden etkilenen bütün öğrenci kardeşlerimiz zorunlu telafi eğitim programına dahil olacaklar.” ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, deprem sürecinde Adana’daki zarar gören ya da kullanılmaz hale gelmiş okullarla ilgili neler yaptıklarından bahsetti;

“BAKANLIKTA BİR İZLEME KOMİSYONU KURDUK”

Bakan Tekin, “11 il için göreve geldikten sonra her bir kentin bu anlamdaki problemlerini takip etmek üzere Bakanlıkta bir İzleme Komisyonu kurduk. Bakanlıktaki bir arkadaşımız, eski ve yeni il müdürümüzle koordineli biçimde süreci takip ediyorlar. Sadece Adana için değil 11 ilin tamamında hasarı giderilerek kullanılabilecek okullarımızın tamamı onarıldı. Onarılma süreci devam ediyor. Bununla ilgili hizmet satın alım süreci yürütülüyor” dedi.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.