Kuduz Belirtileri nelerdir?

Kuduz Belirtileri nelerdir?
Yayınlama: 21.02.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Kuduz, insanlarda ve diğer memelilerde beyin inflamasyonuna sebep olan tehlikeli bir virüstür. Enfeksiyonu taşıyan hayvanlar onu ısırık ve tırmalama yoluyla insanlara bulaştırabilirler. Tedavi edilmeyen kuduz ölümcüldür. Ancak kuduz virüsü ile temas etmiş olan kişi hemen tıbbi yardım alırsa tedavi edilebilirdir.Hastalık dünya çapında bir problem olmaya devam ediyor ve yıllık olarak on binlerce insanın ölümüne sebep oluyor. Tüm kuduz vakalarının %99’u köpek ısırıklarından kaynaklanıyor.

Kuduz Nedir?

Kuduz, temel olarak enfekte bir hayvandan ısırık yolu ile bulaşan bir viral enfeksiyondur. Erken tedavi olmazsa genelde ölümcüldür. Rhabdovirus ailesine dahil olan bir RNA virüsü olan kuduz, bedeni iki şekilde etkileyebilir. Doğrudan periferik sinir sistemine girebilir ve beyne doğru hareket eder. Ayrıca kas dokusunda da çoğalabilir ve burada kişinin bağışıklık sistemine karşı korunur. Bu noktadan sonra nöromusküler kesişim noktalarından sinir sistemine girebilir.Sinir sistemine girdikten sonra beyinde akut inflamasyona yol açar. Ardından da koma ve ölüm gelir. İki kuduz türü vardır. İlk türü insan vakalarının %80’ini oluşturur ve bu kişilerin hiperaktivite ve su korkusu yaşamaları ihtimali daha yüksektir. İkinci türünde ise felç temel belirtidir.

Bulaşma süreci; Kuduz genel olarak sokak köpeklerinin yaygın olduğu ülkelerde daha yaygındır. Virüs salyada bulunduğu için hayvan birisini ısırdığı zaman enfeksiyon gelişir. Ayrıca hasta hayvanın salyası, açık bir yaraya veya göz, ağız gibi mukus hücrelerine temas ederse de bulaşabilir. Ancak normal derinin üstünden geçemez.Tüm memeliler virüsü taşıyabilir veya bulaştırabilirler ancak kemirgenler gibi küçük memeliler nadiren kuduz kapar veya bulaştırırlar. Tavşanların da kuduz olması düşük bir ihtimaldir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.