Karayalçın:AKP’nin TOKİ projesi, plansız, insafsız ve özensizdir

Karayalçın:AKP’nin TOKİ projesi, plansız, insafsız ve özensizdir
Yayınlama: 12.12.2022
A+
A-

 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Adana Şubesi tarafından Konut Sorunu ve Barınma Hakkı konulu konferans düzenlendi. Konferansa İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur ve yönetim kurulunun yanı sıra SHP eski Genel Başkanı, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, şehir plancı Akın Atauz, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Av.Rukiye Çinkılıç, siyasi partilerin ve STK’ların temsilcileri ve üyeleri katıldı.

ÖZENSİZ, DOĞAYA UYUMSUZ ŞEHİRLER

Şehir plancısı Akın Atauz konut alanlarının şehrin dokusunu, ekonomisini ve sosyolojisini oluşturması açısından önemli olduğunu belirterek, rantla olan ilgisine vurgu yaptı.Atauz, sık sık imar affı çıkarılmasıyla çarpık kentleşmenin çoğaldığını ifade ederek, “Kırsaldan kente göçte devlet desteği olmadığı için Türkiye’de gecekondu kavramı gelişti.Yap-satçılığın gelişmesiyle kat mülkiyeti yasası çıktı.1950 yılından sonra da oy devşirmek uğruna politikacılar sık sık imar affı çıkararak, çarpık kentleşmenin önünü açtı.İkinci Dünya Savaşı yıllarında şehir imar planlarını yapması için yurtdışından getirilen Herman Jansen, Ankara’ya getirildi.O yıllarda şehir nüfusu yüz bin civarındaydı.Ankara’yı planladı, Bahçelievler ve Güvenevleri projelerini çizdi ve uyguladı.Şimdi ise rant uğruna özensiz ve doğaya uyumsuz şehirler oluşturuldu.”dedi.

KARAYALÇIN 6’LI MASAYA SESLENDİ

SHP eski Genel Başkanı, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın 6’lı Masa’ya seslenerek, “AKP’nin TOKİ Projesi tamamen yanlıştır.AKP’nin yaptığı proje tamamen oy alabilmek için yapılmış yetersiz bir projedir.Çünkü konut gereksinimini Devlet Planlama Teşkilatı belirler.Türkiye’de konut sorununu dar gelirli aileler yaşıyorlar.AKP’nin sunduğu konut projesi plansız, insafsız ve özensizdir.Bu ödeme planlarıyla dar gelirli aileler konut sahibi olamazlar.Bu konutlarda hangi inşaat malzemeleri kullanılacak? Hangi konutlar hangi insanlara satılacak? Bunlar hep soru işareti. Yaşama, Yürütme, Yargı erkleri dengeli olsaydı, Türkiye tek adam rejimine geçmezdi. CHP güzel projeler yaptı.Kılıçdaroğlu ile görüştüm, bu projelerden en önemlisi İstanbul nüfusunu azaltmak için büyük şehirlere nüfus dağılımının yapılması.3 milyon kişinin Adana’ya çekilmesi planlanıyor.”diye konuştu.  HABER:YASEMİN GÜÇ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.