Kanser gelecekte korkutmayacak

Kanser gelecekte korkutmayacak
Yayınlama: 07.02.2023
A+
A-

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Giderek yaygınlaşan ve en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser, dünyadaki tüm ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor. Gerek sağlıksız beslenme gerekse çevresel faktörler derken görülme sıklığı giderek artan kanserin 2030 yılında yaklaşık 27 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor. Bu tabloya rağmen erken teşhis ve tedavisinde son yıllarda hızlı ilerlemeler kaydedilmesi ise umutları artırıyor.
Günümüzde teknolojik gelişmeler, görüntüleme yöntemlerine ulaşmanın kolaylaşması ve tarama programlarının önem kazanmasıyla birlikte kanser tanısının artık daha erken evrelerde konabildiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler, ülkemizde her yıl yeni kanser tanısı alan kişi sayısının yaklaşık 160 bin olduğunu belirterek ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Erkeklerde daha sık görülüyor

“Dünya Sağlık Örgütü, kanser vakalarındaki yükselmenin üç temel nedenini; yaşlı nüfustaki artış, tütün kullanımı ve obezite görülme sıklığının artması şeklinde açıklıyor. Kanser görülme sıklığı, dünya genelinde her yıl yüzde 1-2 civarında artıyor. Bu hastalıkta erkekler daha fazla risk altındaki kesimi oluşturuyor. Zira dünya genelinde erkeklerde kansere kadınlara oranla yüzde 25 daha fazla rastlanıyor. Ancak kanser, günümüzde önlenebilir bir hastalık halini almış durumda. Bunun nedeni ise tüm dünyada gerek önlenmesine gerekse erken tanısına yönelik yapılan yoğun çalışmalardır” diyen Doç. Dr. Haksöyler, tütün, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınmasının yanı sıra, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinde toplum genelinde yaygın tarama programlarının uygulanması ile kanser görülme sıklığını azaltılabileceğini vurguluyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.