KADINLARA USTALIĞI YAKIŞTIRAMADILAR “BENDE USTA OLDUM”

KADINLARA USTALIĞI YAKIŞTIRAMADILAR “BENDE USTA OLDUM”
Yayınlama: 12.08.2023
Düzenleme: 13.08.2023 14:03
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt – Uzun yıllardır erkeklerin domine ettiği otelcilik ve aşçılık sektörü son 20 yıldır kadınların mücadelesine sahne oldu. Aşçılık sektörü kadınların evlerinin içerisindeki mutfağa layık görülmesi, otelcilik sektöründe yer edindirilmemesi, turizm otelcilik ve gastronomi alanlarının kadın öğrencilere kontenjan açması sebebiyle sektörde kadın sayısının artmasını sağladı. Antalya’nın Alanya ilçesinde, otelde çalışan pastane şefi Sibel Bektaş deneyimlerini bizimle paylaştı.

“GÜÇLÜ KADIN OLMAK ZOR”

Sibel Bektaş, otelcilik, aşçılık ya da ustalık mesleğinin son yüzyıla kadar erkek mesleği olduğunu fakat bu durumun günümüzde gelişen eğitimin ve kadına verilen değerin artmasıyla bu sektörde yer edinen kadınların olduğunu belirtti.

Bektaş, “İlk başta ağır kaldırmakta zorlanıyordum. Mesleğimiz bilek gücü isteyen bir meslek, kollarım kaslıdır ama yine de pastanede o tepsileri indirip kaldırmak zor oluyor, önceden kol gücü ile çok çırpardık çok zor geliyordu. Baktım yardım istediğim zaman erkekler seni ezmeye çalışıyor. Kadın yapamaz! Gibi laflar ettiği için hiç yardım istememeye başladım. Allah’ta güç veriyor bir erkek mikseri nasıl kaldırıyorsa, onları nasıl işliyorsa sen de işliyorsun bu sana ekstradan bir güç veriyor. Onlara karşı dik duruyorsun, güçlü kadın olmak çok zor onların arasında” dedi.

“ŞEF DEMEYİ BİLE LAYIK GÖRMEZLER”

Modern batı toplumunda erkeklerin yemek yapması hobi olarak görülürken kadınların  ise özel hayatının bir parçası olarak görülmesi üzerine Bektaş cümlelerine şu şekilde devam etti;  “12 yıldır erkeklerle çalışıyorum. Genelde tek kadın olarak çalışıyordum. Erkeklerle çalışmak çok zor ,otel sektöründe kadın olmak daha da zor. Erkekler kadınlara ustalığı yakıştırmazlar, ben usta oldum . Otele gittiğimde hiç kimse usta lakabını uygun görmez , şef demeyi bile layık görmezlerdi. Sen ilk önce abla olarak başlarsın, baktılar senin mesleğin onlardan ilerde sonra usta demeye başlarlar, ben gittiğim her otele başladığımda Sibel abla ve Sivaslı lakaplarla başlardım. Otelden çıktıktan sonra Sibel usta olurdum şef lakabını bile sana layık görmezler.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.