“İNŞAAT MALİYETLERİ ARTIYOR, KONUT FİYATLARI SABİT KALDI”

“İNŞAAT MALİYETLERİ ARTIYOR, KONUT FİYATLARI SABİT KALDI”
Yayınlama: 04.04.2024
Düzenleme: 04.04.2024 08:39
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Emlak Uzmanı Murat Can Hedbe, konut satışlarının ve fiyatlarının seyrini aktararak emlak piyasasını Toros Gazetesi için değerlendirdi. Konuşmasında konut satışlarının krediye ulaşımın zorlaşması ve 6 ili etkileyen deprem nedeni ile konuta erişimin azaldığından bahsetti.

Murat Can Hedbe konut satışlarının krediye ulaşımın zorlaşması, deprem nedeni ile konuta erişimin azalması ve yatırımcıların daha düşük getiri getiren altın ve mevduat gibi araçlara yöneldiği için düştüğünü dile getirerek konuşmasına şu şekilde başladı; “Konut satışlarının düşmesi de önce fiyatlara indirim olarak yansıdı ancak son aylarda fiyatlar sabit kaldı. Yükselen enflasyon ortamında maliyetler artarken konut fiyatlarının değişmemesini sektöre göre yine de bir düşüş olarak yorumluyor. Konut satışları ile ilgili olarak da seçim sonrasında ve enflasyonun düşmeye başlayacağı haziran ayı ile birlikte artmasının bekliyoruz.”

“KONUT FİYATLARINDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞLER GÖRÜYORUZ”

Konut fiyatlarında yaklaşık 7-8 aydır önemli düşüşler görüldüğünü belirten Hedbe, “Bu düşüşleri teyit eden endeksler var. Bunlardan bir tanesi de Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi. Aralık ayındaki rakamlara baktığımızda da nominalde yani enflasyondan arındırılmamış halde %75,5 artarken, reelde sadece %7,1 arttı. Son bir yıldaki artış da emlak fiyatlarındaki düşüşü bize gösteriyor. Düşüşün nedenleri peki bu düşüşe neler neden oldu?’ dediğinizde öncelikle aslında konut kredi faiz oranlarında önemli yükselmeler oldu. Hatta en son ocak ayında yapılan gayrimenkul satışlarını konutlar kısmına bakıldığında sadece ipotekli satışların payı yüzde 7,4’te kaldı. Yani 100 konutun sadece yaklaşık 7 tanesi kredili satılabildi. Hatta bu rakamlar kasım ve aralık ayında da çok daha düşük seviyedeydi” dedi.

Emlak Uzmanı Hedbe, “Aylık faiz oranları şu anda 120 aylık ödemede %3’ün üzerindeki seviyesinde. Vatandaşın sadece 1 milyon lira için aldığı kredi için ayda 30 bin lira gibi bir geri ödeme yapması gerekiyor ki bunlar da şu anda gerçekten çok üst boyutta diyebiliriz” diyerek ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.