Hizmet İhracatçıları Birliği’nin yeni başkan Şekib Avdagiç oldu

Hizmet İhracatçıları Birliği’nin yeni başkan Şekib Avdagiç oldu
Yayınlama: 13.07.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, geçen yıl 90 milyar dolarlık ihracata imza atan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu ve Komite Üyeleri ile bir araya geldi. Hizmet ihracatının gelecek planları ve yapılması gerekenlerin masaya yatırıldığı toplantıda Hizmet İhracatçıları Birliği’nde yeni Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç oldu. HİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat görevi İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç’e devretti. Devir teslim töreni Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katıldığı toplantıda gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu ve sektör komite üyeleri ile Hizmet İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi. Yapılan toplantıda Hizmet İhracatçıları Birliği’nde önemli bir görev değişikliği de yaşandı. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Prof. Dr. Ahmet Bolat’tan devraldı.

“İHRACATÇILARIMIZ TAKDİRE ŞAYAN PERFORMANS GÖSTERİYOR”

Hizmet ihracatında yaşanan durumun ve gelecek hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Son 4 yıl içinde dünyada ve bölgemizde yaşanan salgınlara, savaşlara, ham madde ve enerji krizlerine rağmen, ihracatçılarımız, dünyanın her bir köşesinde var olma seferberliği ile takdire şayan bir performans gösteriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında 61 İhracatçı Birliğimiz ve 114 bini aşan ihracatçımız ile omuz omuza çalışıyoruz. Son 21 yılda uyguladığımız doğru ve etkili politikalarla ihracatımızda rekorlar kırdık. 2002’de 36,1 milyar dolar olan mal ihracatımızı, 2022 sonunda 7 katına çıkardık. 2023 Ocak-Haziran döneminde 123,4 milyar dolara ulaşan ihracatımız için yıl sonunda 265 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

“HİZMET İHRACATÇILARIMIZIN YANINDAYIZ”

Hizmet ihracatı hakkında da açıklamalar yapan Prof. Dr. Ömer Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu güçlü irade ile ‘Bölgesinin üretim ve ihracat üssü olan Türkiye’mizi küresel ihracatın en güçlü aktörlerinin zirvesine taşıyacağız.” dedi. “Turizmden sağlık hizmetine; eğitimden taşımacılığa, bilişimden eğlence-kültür sektörüne kadar dinamik şekilde büyüyen hizmetler sektörümüzde ‘hizmet ihracatında lider ülke’ olmak için gayret gösteriyoruz. 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, 2022 yılında tam 6,5 kat artışla 90,5 milyar dolara ulaştı. 2023 yılı hizmet ihracatı hedefimizi ise 120 milyar dolar olarak belirledik. Hizmet sektörlerimizle ülkemize net döviz girdisi, istihdam artışı ve katma değer sağlayarak ekonomimize güç vermeye devam edeceğiz. Sektöre özgü yeni nesil hizmet ihracatı desteklerimizle hizmet ihracatçılarımızın yanındayız.”

“HİZMET İHRACATI HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMAYA BAŞLADI”

Bugüne kadar yapılan başarılı çalışmalar için Prof. Dr. Ahmet Bolat’a teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şekib Avdagiç, “Yakın zamana kadar ihracat denilince mal ihracatı algılanıyor ve hizmet sektörlerinin ihracat potansiyeli göz ardı ediliyordu. Ticaret Bakanlığımızın 2012 yılından bu yana sürdürdüğü yeni yaklaşım ve 2021 yılında hizmet ihracatına özel bir genel müdürlüğün ihdası ile bu algının kırıldığını ve hizmet ihracatının hak ettiği değeri almaya başladığını büyük bir memnuniyetle müşahede ediyoruz. Şüphesiz ki söz konusu yaklaşımın istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi, hizmet ihracatımızın gelişimi açısından da büyük bir önem arz etmektedir. Bugün, Zatıalinizin geniş bir ekiple davetimize icabet etmesi, hizmet ihracatımızın hak ettiği değeri alacağına ilişkin inancımızı güçlendirmektedir.” diye konuştu.

ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLADIK

2022 yılının hizmet ihracatı açısından büyük bir başarı hikayesi olarak tarihe geçtiğinin altını çizen Şekib Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandeminin getirdiği tüm olumsuzlukları aşan sektörlerimiz, bir önceki yıla göre yüzde 47 artışla 90,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir ve bu rakam tüm zamanların en yüksek hizmet ihracatı rakamı olmuştur. Geleneksel olarak fazla veren sektörümüz geçtiğimiz yıl da bir önceki yıla göre yüzde 61 artışla 50 milyar dolar hizmet ticareti fazlası üretmiş ve ülkemiz ekonomisine büyük bir katkı sağlamıştır. Bu tarihi başarıda emeği olan tüm ihracatçılarımızı Sayın Bakanımızın da huzurunda tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Bu noktada Ticaret Bakanlığımızın sektörlerimize sağladığı desteklerin katkısı son derece büyük, kıymetli destekleri için sayın bakanımızın şahsında tüm bakanlık yetkililerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.”

HİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Şekib Avdagiç’e devreden Prof. Dr. Ahmet Bolat da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Nisan 2022’den beri HİB çatısı altında gerek Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi gerekse Sektör Temsilcisi olarak kendi alanlarında müstesna iş insanları olan yüzlerce kişiyle tanışma, dost olma ve çalışma fırsatı buldum. Ülkesini ve milletini seven bu arkadaşlarımla ihracatımız ve sektörlerimiz adına görev yapmak benim için çok büyük bir gurur ve mutluluk oldu. Her birinin bilgi, tecrübe ve vizyonundan kendi adıma büyük kazançlar elde ettim ve bu birikimleri bir hazine gibi ömür boyu saklayacağım. Bu bayrak değişimi sonrası da 2023 yılı hizmet ihracatındaki hedefimiz olan 120 milyar dolara ulaşmak için yönetiminde bulunduğum Türk Hava Yolları ve iştirak şirketlerinin katkılarını artırarak devam ettirmeye çalışacağım. HİB’de birlikte açtığımız geleceğe uzanan bu kutlu yolda daha nice başarıları hep beraber elde edeceğiz. Uzun yıllar çalışmalarını ve başarıların takdirle takip ettiğim Başkanımız Şekib Bey’in yeni görevinde bayrağı daha yukarılara taşıyacağına yürekten inanıyorum. Kendisine ve tüm HİB ailesine yeni dönemde başarılar dilerim.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.