Herkesin merak ettiği “Seyyanen” ne demek

Herkesin merak ettiği “Seyyanen” ne demek
Yayınlama: 17.07.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Emeklilerin, özellikle haberlerde çok sık duyulan ve birçok basın üzerinden de ifade edilen seyyanen sözcüğü merak edilen kelimelerden biridir.

Kökeni Arapça olan seyyanen kelimesi, Türkçe içerisinde zarf olarak kullanılmaktadır. Genelde siyasi yapı üzerinden ele alınır ve gündelik yaşam içerisinde kullanılır. Aynı zamanda taşımış olduğu belli bir anlama sahiptir.
Seyyanen kelimesinin Türk Dil Kurumunda Sözlük Anlamı Nedir?
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alınan veriler doğrultusunda seyyanen kelimesi, ‘Eşit miktarda’ anlamına gelmektedir. Aynı zamanda eşit bir şekilde ya da eşit parçalar halinde gibi anlamı üzerinden de ele alınarak kullanılabilir.

SEYYANEN ZAM NE DEMEK?

Seyyanen kelimesi, kelime anlamı olarak “eşit bir biçimde, eşit olarak” anlamına gelmektedir. Son zamanda gündemde yer alan seyyanen zam ise memur ve emekliye eşit bir biçimde zam yapılacağını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Yapılacak olan zamların eşit oranda yapılacağını ifade etmek amacı ile birçok farklı yerde “seyyanen zam” ifadesi kullanılmaktadır. Zaman zaman yapılacak olan zamlar, eşit ölçüde olabiliyor. Bu gibi durumlarda “seyyanen zam” ifadesi birçok kişi tarafından, birçok farklı yerde durumu aktarabilmek adını sıklıkla kullanılıyor.

SEYYANEN TARİHÇE
Ar siyy سىّ [#swy msd.] eşit, denk → seviye

TARİHTE EN ESKİ KAYNAK
siyy(un) “eşit, müsavi, denk” [ Meninski, Thesaurus (1680) ]
siyyān “aynı anlamda” [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]
siyyān “”seyyān yazılması galattır”” [ Kamus-ı Türki (1900) ]
seyyanen “eşit olarak, eşitçe” [ TDK, Türkçe Sözlük, 1. Baskı (1945) ]

KELİME KÖKENİ:
Arapça swy kökünden gelen siyy سىّ “eşit, denk” sözcüğünden türetilmişti

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.