Hatimoğulları TTB’nin depremzede hekimlerin durumu Meclise taşıdı

Hatimoğulları TTB’nin depremzede hekimlerin durumu Meclise taşıdı
Yayınlama: 31.07.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, depremin ardından Türk Tabipleri Birliği ’nin depremzede hekimlerin durumları ile ilgili Bakanlıkça cevaplanmasını istediği ancak gerekçesiz şekilde reddedilen soruları Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Soru Önergesi verdi.

Hatimoğulları önergesinde; TTB’nin depremzede hekimlerin durumlarına ilişkin değerlendirme yapabilmek ve deprem bölgesinde sağlık politikalarının belirlenmesi amacıyla 28 Mart 2023 günü Sağlık Bakanlığı’na yazı yazdığını belirterek TTB’nin 8 maddede sıralanan soruların yanıtlanmasını ve ilgili belgelerin verilmesini istediğini belirtti.

Önerge metninde; “Başvurunun yanıt verilmeden gerekçesiz olarak reddedilmesi üzerine TTB’nin konuyu mahkemeye taşıdığını deprem sonrasında bölgede uygulanacak sağlık politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında önemli bir rolü üstlenebilecek olan TTB’nin Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak çalışmasının sağlanmadığını ve sürece katılmasının mümkün kılınmadığını” ifade etti.

Tülay Hatimoğulları başvuru reddinin Bilgi Edinme Kanununa aykırı olduğunu belirten TTB’nin yanıtlanmayan sorularına Soru Önergesinde yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1. Meydana gelen depremler nedeniyle enkaz altında kalarak ya da yaralı kurtulduktan sonra hastanelerde toplam kaç sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Enkazlardan kaç sağlık çalışanı yaralı olarak kurtulmuştur?

2. Enkazın altında kalarak hayatını kaybeden ve yaralanan sağlık çalışanları açısından iş kazası bildirimi yapılmış mıdır?

3. Kamu ve özel kaç sağlık birimi hasar görmüştür ve bu hasar seviyeleri nedir? Hasarlı olarak tespit yapılan sağlık birimlerinde sağlık hizmeti sunumuna devam edilmekte midir?

4. Bakanlığınız bünyesinde kaç tane sahra hastanesi kurulmuş ve kaç sağlık çalışanı görevlendirilmiştir?

5. Kaç depremzede sağlık çalışanı tayin talebinde bulunmuştur? Bu tayin taleplerinin kaçı kabul edilmiştir?

6. Deprem bölgelerinde, özellikle kurulan çadır ve konteynır kentlerde olası muhtemelen bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasının engellenmesi amacıyla hangi tedbirler alınmıştır?

7. 18 Mart 2020 tarih 31072 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Uygulama Yönetmeliği ve Hastane Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu doğrultusunda afet ve acil durumlarda tüm sağlık kurumlarının hazırlıklı olmasını sağlamak ve böyle bir durumla karşılaşıldığında hızlı etkin ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak amacıyla deprem bölgesinde alınan tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığına dair tespit yapılmış mıdır? Tedbirlerin uygulanmadığı sağlık birimleri açısından sorumlular hakkında işlem başlatılmış mıdır?

8. 18 Mart 2020 tarih 31072 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Uygulama Yönetmeliği ve Hastane Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu doğrultusunda depremzede sağlık çalışanlarına psikososyal destek hizmeti verilmiş midir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.