“EMEĞİN HAKLARININ OLMADIĞI YERDE DEMOKRASİ OLMAZ”

“EMEĞİN HAKLARININ OLMADIĞI YERDE DEMOKRASİ OLMAZ”
Yayınlama: 31.08.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak –  DİSK Genel Başkanı Arzu Çekezoğlu Adana’ya gelerek Balcalı Hastanesinde Çalışanlar ile buluştu. Adana Balcalı Hastanesinde düzenlenen buluşmada deprem promosyonundan hastanede çalışan işçinin hakkından, taşeron sistemden bahsedildi.

Genel Başkan Çerkezoğlu, “Binlerce sağlık işçisi taşeron zulmü altında çalışırken bizler insan ihaleyle çalıştırılmaz, sağlıkta taşeron olmaz diyerek ilk mücadele bayrağını Çukurova Üniversitesi Hastanesi’nde Balcalı Hastanesi’nde açtık. O günden bugüne birçok arkadaşımızın çok önemli bir emeği var. Bu yolculukta, bu mücadelede kaybettiğimiz arkadaşlarımız oldu. Biraz önce temsilcilik odasına girdiğimde fotoğraflarını görünce bir kez daha ben de hatırladım. Hepsini anıyoruz. Bu mücadele tabii aynı zamanda bugünümüzün mücadelesi ama aynı zamanda geleceğimizin mücadelesi. Bu ülkede, bu topraklarda taşeron durumunu ortadan kaldırdık. Şimdi de insanca yaşayacağımız ve insan gibi çalışacağımız bir çalışma hayatını kurmak için hep birlikte mücadele veriyoruz” dedi.

“TÜRKİYE EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM KRİZİNİ YAŞIYOR”

Arzu Çerkezoğlu, “Tüm iş kollarında, sağlık iş kolu başta olmak üzere tüm iş yerlerinde belediyelerde, hastanelerde, fabrikalarda madenlerde, inşaatlarda Türkiye’nin dört bir yanında çalışan bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçi sınıfı olarak emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için yan yana omuz omuza bu mücadeleyi büyütüyoruz. Arkadaşlarımın elinde insanca ücret, gelirde adalet, vergide adalet diyerek yürüttüğümüz mücadelenin bayrakları var. Değerli arkadaşlar, nasıl bir ortamda yaşadığımızı birbirimizi anlatmaya gerek yok. Hepimiz yaşayarak görüyoruz ve biliyoruz.  Türkiye en büyük dönüşüm krizi dediği süreci yaşıyor. Yani hepimiz çalışıyoruz, üretiyoruz. Ve benim alın teriyle ürettiğim değerlerle büyüyor Türkiye. Ürettiğimiz değerden payımızı alamıyoruz. İşçilerin, emekçilerin, ürettiğimiz değerlerin milli gelirden aldığı pay, Cumhuriyet tarihinin en geri durumunda. Bütün sistem, yoksuldan alıp zengini daha zengin yapan bir biçimde yaşıyor. Yani hepimizin gelirinin azaldığı, hepimizin yoksullaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Gelirde adalet, vergide adalet diyerek bir mücadele sürecini, iş yerlerinden, alanlardan, meydanlardan başlattık. Hem iktidara, hem muhalefetteki bütün siyasi partilerle, vergide adalet taleplerimizi paylaşmak üzere de görüşmeleri devam ettiriyoruz. Ve Ekimin ilk haftası itibariyle adaletli bir vergi sistemi için yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan, adil bir vergi sistemi için yeni bir mücadeleyi hep birlikte başlatıyoruz” diyerek belirtti.

“EMEĞİN HAKLARININ OLMADIĞI YERDE DE DEMOKRASİ OLMAZ”

Çerkezoğlu ekimin ilk haftasında yapacakları basın açıklamalarından kısaca bahsetti; “ Şimdi devletimizin bilgisi olsun. Ekimin ilk haftasında, önce iş yerlerinde sonra da tüm illerde vergi daireleri önünde kitlesel eylemlerle basın açıklamasıyla bu adaletsiz vergi sisteminin değiştirilmesi için bir mücadeleyi hep birlikte büyüyeceğiz. Değerli arkadaşlar evet hep birlikte emeğimizi, ekmeğimize sahip çıkacağız. Demokrasi işçinin ekmeğidir diyoruz. Demokrasinin olmadığı yerde emeğin hakları olmaz. Emeğin haklarının olmadığı yerde de demokrasi olmaz. Ve biz işçiler için işçi sınıfı açısından demokrasi dört yılda bir gidip sandıkta oy verme ve beklemek değil sadece. Bizim açımızdan demokrasi kendi hayatımız hakkında, emeğiniz, ekmeğimiz hakkında, ücretlerimiz, sosyal haklarımız hakkında söz ve karar sahibi olabilmemiz demek. Bunun da bir tane yolu var bütün dünyada o da işçi sınıfının örgütlü olması, sendikalı olması. O nedenle temel hedefimiz sendikalaşmanın ve sendikal haklarını grev ve toplu sözleşme hakkı başta olmak üzere önündeki bütün engellerin kaldırılması. Ama bugün taşeron bir çalışma düzeniyle karşı karşıyayız.”

 “DİSK OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Çerkezoğlu deprem bölgesinde sayılmayarak deprem ödeneği dışarısında kalan Balcalı Hastanesi ve çalışanların mağduriyetlerinden bahsetti; “ Adana’da özellikle depremden bu bölgede bütün kamu çalışanlarına verilen deprem ödeneğinin yapılan ödemenin belli ilçeler dışarıda bırakıldığı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ve bu ilçelerden bir tanesidir. Sarıçam da olduğunuz için sizler böylesi bir ödemeden yararlanamadınız. Oysa Adana’da en büyük zararı gören hastane Balcalı Hastanesi. Hepiniz biliyorsunuz. İki büyük binamız tamamen kapatılmış durumda. Diğer binalarda acilde ve onkolojide hizmet veriliyor. Hatta bir kısım arkadaşımız Yüreğir’e gidiyor şimdi. Dolayısıyla bu kadar büyük bir hasar görmüş olan hastanede çalışan sizlerin bu deprem ödeneği kapsamının dışında bırakılması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Dolayısıyla biz sabahleyin Adana merkezde bir basın toplantısı yaptık. Orada da basınla paylaştık bu süreci. Rektör Hocamızla ve Başhekim hocamızla görüşeceğiz. Bu konu başta olmak üzere Balcalı Hastanesi çalışanlarının sorunlarını çözmek için hep beraber bir yol haritası belirlemeye çalışacağız. Ama özellikle Sarıçam ilçesinin bu kapsamın dışında bırakılmasından kaynaklı bu ödemeden sizlerin yararlanamaması konusunu Ankara’ya kadar taşıyacağız. Ve bunun çözümü noktasında elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğiz.”

Arzu Çerkezoğlu, “Devrimci Sağlık-İş sendikamız bu süreçte ve DİSK olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bunu herkesin böyle bilmesini istiyoruz. Ve değerli arkadaşlar son söz olarak da şunu söyleyeyim. Evet, bizler tekrar tekrar altını kalınca çizelim ki hep söyledik eski arkadaşlar bu cümleyi mutlaka hatırlayacaklar. Bizler yan yana gelip örgütlü olmadıkça, kader birliği yaptığımız arkadaşlarımız da, sınıf kardeşlerimiz de gerçek bir sendikanın çatısı altında yan yana gelip mücadele etmedikçe kimse bize haklarımızı gümüş bir tepsi içinde vermedi. Bundan sonra da vermeyecek. O nedenle ben tekrar tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Balcalı Hastanesi’nde DİSK’in Devrimci Sağlık-İş sendikamızın önümüzdeki dönemde bu mücadeleyi hep birlikte büyüteceğimize olan inancımla yeniden hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.