Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ:İlaç kıtlığı kapıda

Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ:İlaç kıtlığı kapıda
Yayınlama: 20.06.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) -Halkın eczane eczane dolaşmasına rağmen ilaçlarının çoğunu bulamadığını ifade eden Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Günümüzde her beş ilaçtan biri yok haldedir. Eczacı’da ecza depolarından bulabildiği ilacı alabilmektedir.” dedi.

İLAÇ BULUNAMIYOR! ALINAMIYOR!

İlaçta uygulanan baskılayıcı sistemler nedeniyle eczacılık mesleğini yapamaz hale geldiklerini ifade eden ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada “İlaç alınabilir, bulunabilir olmaktan uzaklaşmış durumdadır. Eczacı, ecza depolarından bulabildiği ilacı alabilmekte, halk ilaçların çoğunu eczane eczane dolaşmasına rağmen bulamamaktadır. Ecza depolarında bulunamayan ilaçların seviyesi %15-20 seviyelerindedir. Her 5 ilaçtan biri yok haldedir. Yabancı ilaç firmalarının ilaçlarında bu oran %50 lere çıkmaktadır ne yazık ki. İlaç yoklarının önüne geçmek için yerli ve milli ilaç üretilmeli, üretenler de desteklenmelidir.”

DÖVİZ KURUNUN YÜKSELİŞİ İLACA İYİ GELMİYOR

Döviz kurunun yükselişinin ilaca iyi gelmediğinide hatırlatan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Döviz kurlarının artış gösterdiği şu anda DAD (Dönemsel Avro Değerlendirmesi) ile güncel kur arasındaki fark iki katını aşmış durumdadır. İlaçta kur şu anda 10,76 TL olarak 2022 Aralıktan bu yana devam etmektedir. İlaç fiyatlandırmasında yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. Bulunmayan ilaçlar hayatı tehdit etmeye başlamıştır. Kanser ilaçları bulunamamaktadır. Eczacı olarak biz halkımızın ihtiyacı olan ilaçları temin edememenin sıkıntısını yaşıyoruz. İlacın önündeki engeller kaldırılmalı, sektör bileşenleri yeni bir ilaç fiyatlandırılması üzerine çalışılmalıdır. Enflasyon oranına göre güncellenebilir hale gelmelidir”

ECZACILARIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Eczacıların dayanacak gücünün kalmadığının altını çizen Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Eczanelerde personel maaşları, elektrik, su, internet, kira giderleri astronomik olarak artarken, ilaç da yapılan kısıtlamalar nedeniyle eczaneler ödeme dengesinde sıkıntı yaşamaktadır. Sektörün tüm bileşenlerinin haklarının gözetildiği, eczacının haklarının göz ardı edilmediği bir sistem kurgulanmalıdır. Dövizde artış devam ederse endişemiz hastalarımıza verebilecek ilaç bulamayacağız. İlaç yokluğu hayatı tehdit eder hale gelmiştir.” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.