Dr. Şevkin, olası verem salgınına karşı Bakanlığı uyardı

Dr. Şevkin, olası verem salgınına karşı Bakanlığı uyardı
Yayınlama: 11.07.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki yabancı nüfus artışının tüberküloz (verem) sayısının artışı konusunda endişe yarattığını belirtti.

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan, Meclis Başkanlığı’na Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan Dr. Şevkin, akciğer hastalıklarının Türkiye’de en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına işaret etti.

RİSKLİ KALABALIKLAR

Halk arasında verem olarak adlandırılan tüberküloz hastalığının görülme sıklığının düşmesine rağmen, dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında yerini almaya devam ettiğini belirten Dr. Şevkin, soru önergesinin açıklama bölümünde, “Elde edilen verilere göre Türkiye’de 9 bine yakın verem hastası bulunuyor. Hastalığın bulaşıcı olması endişeleri artırıyor. Her yıl yaklaşık olarak 100 bin kişi risk nedeniyle kontrolden geçiyor. Son yıllarda ülkemizdeki yabancı nüfus artışı verem sayısının artışı konusunda da endişe yaratıyor. Artan yoksulluk ve alım gücünün düşmesi nedeniyle insanlarımız yetersiz ve sağlıksız besleniyor. Sağlıksız ve kalabalık koşullarda yaşamak zorunda kalan sığınmacı ve yabancıların teşhis, tedavi ve takiplerinin aksaması, ülkemizi önü alınamaz bir verem salgını ile karşı karşıya bırakacaktır” dedi.

KAÇ KİŞİYE TEŞHİS KONULDU?

CHP’li Dr. Şevkin, Bakan Fahrettin Koca’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1- 2015 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Türkiye’de kaç kişiye tüberküloz (verem) teşhisi konulmuştur?

2- Günümüzde tedavisi devam eden verem hastası sayısı kaçtır? Hastalardan kaçı yabancı uyrukludur?

3- 2015 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Türkiye’de verem nedeniyle ölen hasta var mıdır? Varsa kaç kişidir? Hayatını kaybedenler arasında yabancı uyruklu var mıdır? Varsa kaç kişidir?

4- Sağlık Bakanlığı, olası verem salgınına karşı yabancı uyruklu göçmen hastaların takip ve tedavisi konusunda yeni stratejiler geliştirmiş midir? Geliştirmişse bu stratejiler nelerdir?

5- Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu insanların kendi ülkelerinde verem aşısı olup olmadığına dair bir bilgi mevcut mudur? Mevcutsa aşılı sığınmacı sayısı kaçtır?

6- Sığınmacıların veremle ilgili tedavi masrafları nereden ve nasıl karşılanmaktadır?

7- Verem tedavisi gören sığınmacıların devlete olan maliyeti ne kadardır?

8- Türkiye’deki Verem Savaş Dispanseri sayısı kaçtır ve verem hastalığının artması nedeniyle mevcut dispanserlere yenisini eklemeyi düşünüyor musunuz?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.