“Deprem bölgesindeki üniversiteler yüz yüze eğitime hazır değil”

“Deprem bölgesindeki üniversiteler yüz yüze eğitime hazır değil”
Yayınlama: 16.08.2023
Düzenleme: 16.08.2023 15:42
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu, deprem bölgesindeki üniversitelerin yüz yüze eğitim verebilmesi için gerekli hazırlıkların yapılmadığını söyledi.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından depremzedeler KYK yurtlarına yerleştirilmiş ve üniversitelerde çevrim içi eğitim uygulamasına geçilmişti. Deprem bölgelerindeki üniversite öğrencileri için, üniversiteler ve YÖK tarafından gerekli barınma, beslenme ve sağlıklı koşulların oluşturulmadığını dile getiren Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu, yüz yüze eğitimin yapılabilmesi için hem öğrencilerin barınma ve beslenme sorunları hakkında hem de evini kaybetmiş akademik ve idari teknik kadro için yeterli hazırlıkların yapılmadığını söyledi.

Elips Haber’den Büşra Sağlam’a konuşan Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu, depremden etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da öğrenciler ile üniversitelerin akademik, idari ve teknik kadrolarının barınma sorununu çözmek için kampüslere konteyner yerleştirildiğini ancak gerekli düzenlemeler henüz yapılmadığı için konteynerlerin yaşamaya elverişli durumda olmadığını söyledi.

“Yeterli barınma imkanı yok”

Kahramanmaraş’ta öğrenci yurtlarında halen AFAD görevlilerinin kaldığını belirten Muşlu, “Öğrencilerin barınması için konteyner ne kadar yetecek? Pek mümkün gözükmüyor. İnönü Üniversitesinin yurtları sağlam ama öğrencilerin tamamını kapsayacak bir kapasitesi yok. Geçmişte öğrencilerin bu şehirlerde ev tutması yoğunluktaydı. Lakin şu an öğrencilerin şehirde ev tutma, barınma imkanını sağlama imkanları çok zayıf. Çünkü bu şehirlerde yıkım oldukça fazla” ifadelerini kullandı.

Yüz yüze eğitim pek mümkün değil

Depremin ağır yaşandığı illerde üniversitelerin yüz yüze eğitim vermesinin pek mümkün olmadığını ifade eden Muşlu, “Depremin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana 6 aylık bir süre zarfında üniversite senatoları, eğitimi çevrim içi mi, hibrit mi ve yüz yüze mi yürütecek bu konuda net bir karara ulaşamadılar. Bu durum YÖK’ün üniversite yönetimleri konusunda gerekli strateji, planlama ve bütçe politikası noktasında yoksun olduğunu yani gerekli hazırlıkları yapmadığını gösteriyor” dedi.

“Sağlıklı koşullarda eğitim imkanı oluşturulamadı”

Üniversitelerin açılacağı tarihle ilgili olarak da üniversite yönetimlerinin henüz karar vermediğini söyleyen Muşlu, şu ifadelerini kullandı: “Aldığımız izlenim daha çok çevrim içi eğitim yönünde bir tercih olacağı doğrultusunda. Bazı illerde hibrit eğitim gelişebilir. Eylül ayında okulların açılması söz konusu ama henüz bu noktada net bir karar alınmış değil. Ne akademik kadro, ne de üniversite öğrencilerine beslenme ve sağlıklı koşullar içerisinde eğitim öğretim görme imkanları maalesef oluşturulmuş değil.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.