CUMHURİYET HUKUKUN, BİLİMİN, ÖZGÜRLÜĞÜN, BİREY OLMANIN YOLUDUR

CUMHURİYET HUKUKUN, BİLİMİN, ÖZGÜRLÜĞÜN, BİREY OLMANIN YOLUDUR
Yayınlama: 26.10.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri olan Cumhuriyetin bir uygarlık projesi olduğunu belirterek, “Cumhuriyet bilim ve aklın yolunun seçilişi; çağdaş uygarlık düzeyine ulaşıp onu aşma çabası ve binlerce yıla dayalı şanlı tarihimizin bir kilometre taşıdır. Cumhuriyet ile aydınlanmanın kapısı açılmıştır. Cumhuriyetimiz 100 yıldır ayakta ve sonsuza dek yaşatacağız” dedi.

CUMHURİYET BİR UYGARLIK PROJESİ

Başkan Akay, Cumhuriyetin 100.yılı dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajında, Cumhuriyetin emperyalizme karşı verilen ve tüm dünyaya örnek olan bir bağımsızlık mücadelesi sonrasında şekillenen bir uygarlık projesi olduğunu söyledi.

İLK KEZ EMPERYALİZME KARŞI ZAFER ELDE EDİLDİ

Cumhuriyetin, emperyalizm karşıtı olup ayakta kalan tek yönetim şekli olduğunun altını çizen Başkan Akay, “Cumhuriyetimiz otel lobilerinde değil, canla, kanla, inançla savaş alanlarında kurulmuştur. ‘Ya istiklal ya ölüm’ denilerek başlayan ve tüm vatan sathına yayılan var oluş mücadelesi sonucu dünyada ilk kez emperyalizme karşı bir başarı elde edilmiştir. Kazanılan bu zaferle yetinilmemiş, gerçek zaferin bir ulusun topyekûn kalkınması, onun çağdaş dünya içerisinde yer alması olduğu düşünülmüştür” diye konuştu.

ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİNİ AŞMA ÇABASI

Cumhuriyetin, tüm insanlığın özlemini çektiği toplumsal düzenin hem ulusal hem de evrensel boyuttaki gereklerini gerçekçi bir biçimde karşılayacak nitelikte tasarlandığını kaydeden Başkan Akay, “Cumhuriyet bilim ve aklın yolunun seçilişi; çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma hatta onu aşma çabasıdır. Binlerce yıla dayalı şanlı tarihimizin bir kilometre taşıdır. Cumhuriyet ile aydınlanmanın kapısı açılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşunda siyasal, ekonomik, kültürel bağımsızlık ayrılmaz bir bütün olarak düşünülmüştür. Cumhuriyet hukukun, bilimin, özgürlüğün, özgür birey olmanın yoludur” şeklinde konuştu.

BU YOLDA VAR OLDUK, VAR OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Cumhuriyetin aklın ve bilimsel bilginin ışığında, toplumun beklentisine uygun gerçekçi bir yol izleyerek, çağdaş bir uyanışa ve silkinişe yol açtığına işaret eden Başkan Akay, “Cumhuriyeti anlama ve onu yaşatma  konusunda hepimize her yurtsevere bir görev olarak düşüyor. Bizler bu yolda var olduk, var olmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal’in dediği gibi ‘Durmayalım, düşeriz’.” ifadelerini kullandı.

SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ

Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatma kararlığında olduklarını vurgulayan Başkan Akay, “En büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramımızın 100.yılını kutluyor, ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, mücadele arkadaşlarını, vatan için canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, rahmetle anıyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.