CENNET VE CEHENNEME TARİHİ YOLCULUK

CENNET VE CEHENNEME TARİHİ YOLCULUK
Yayınlama: 25.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Cennet ve Cehennem Çökükleri, doğal yollarla oluşmuş Mersin Silifke ilçesi Narlıkuyu yakınlarında bulunan tarihi ve turistik mağaralardır. Gelen turistlerin ve Hristiyan vatandaşların oldukça ilgisini çekmektedir.

Yaklaşık 110 metre derinliğine sahip olan Cehennem çukuru, karstik kayaların;  yeraltı akarsuyunun, yine açmış olduğu bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırıp, çökmesiyle oluşmuş. Obruğun tabanından, batıdaki Cennet obruğunun altına yönelen bir yeraltı akarsuyu geçiyor.

Cehennem çukurunun yaklaşık 200 metre güneybatısında yer alan Cennet obruğu bir yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonun etkisiyle tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukur. En derin noktası olan büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kilise bulunmakta.

Cennet çöküğünün içine her biri oldukça geniş 452 basamaklı taş bir merdivenle iniliyor. Kilisenin giriş kapısı üzerindeki dört satırlık kitabede, bu kilisenin V. yüzyılda Aziz Paulus adında bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmış olduğu ayrıca yazıyor.

Bölgeyi ziyaret eden Hıristiyanların ilgisini daha çok çeken Meryem Ana Kilisesi’nin çatısının bulunmaması ilginç bir özellik. Kiliseden sonraki mağaranın bitim noktasında bir yeraltı deresinin sesi duyuluyor. Cennet mağarasının bitimine yakın bir yerdeyse Hellenistik dönemden kalma bir Zeus Tapınağı olduğu kaynaklarda belirtiliyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.