BURSLULUK SINAVLARINA DİKKAT

BURSLULUK SINAVLARINA DİKKAT
Yayınlama: 19.04.2023
A+
A-

TOROS( Özel Haber) – Songül Bulut – Adana’nın en köklü eğitim kurumlarından Süheyla Tokyay Koleji’nin kurucu temsilcisi torun Süheyla Tokyay, hem bir eğitim kurumu yöneticisi hem de rehber öğretmen olarak halkın bilgilendirilmesi konusunda kolları sıvadı. Özel kurumların bursluluk sınavlarının, çocukların psikolojisini ve velilerin cebini olumsuz etkileyen araçlara dönüşmemesi için kendisine mikrofon uzattık.
Tokyay şunları dile getirdi, Bursluluk sınavları maalesef artık çoğu yerde bir reklam malzemesi ve hatta aldatmacaya dönüşmüş durumda. Velilerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Evladınızı emanet edeceğiniz eğitim kurumu her şeyden önce güvenilir olmalı. Uçuk fiyatlar ilan edip herkese burs kazanmış gibi yapmak eğitimciliğin onuruna sığmıyor. Çocuklarının her girdikleri sınavdan %50, %60, %70 burs kazandığını söylemek bazı velileri onore ediyor olsa da artık birçok kişi işin aslına uyanmaya başladı. Ücret ilamı esnasında, Adana ortalamasında talep edilemeyecek uçuk fiyatlar gösterip sınava başvuru yapan herkese burs vermek psikolojik bir oyundan başka bir şey değildir. Veliler fiyatı daha yüksek olan bir hizmeti daha uyguna satın aldıklarını sanarak ve çocuklarının başarılı olduğunu düşünerek memnun olur. Okullarsa zaten belirledikleri esas yıllık ücreti indirimli gibi göstererek yine kendi istediklerini elde eder. Bundan geriye ise hatalı yönlendirilmiş akademik hayatı ve saptırılmış benlik algısı ile gelişmeye ihtiyacı olduğunu reddeden, beklentisi her koşulda yüksek bir nesil kalır. Esas zararı uzun vadede çocuklarımız görür. Neredeyse mağaza vitrinleri gibi “%70’e varan indirimler burada” diye ilan verme aşamasına gelen okullar olması bu sektörün içine doğan biri olarak beni üzüyor. Çocuğunuzun bursluluk sınavına girdiği okula mutlaka şu soruları sormanız lazım:
-Sınava giren çocuklar içinde benim çocuğum kaçıncı oldu? Kaç puan aldı?
-Başarı sıralama listesini görebilir miyim?
-Hangi soruları yanlış hangi soruları doğru yaptığına dair detaylı sonuç karnesini alabilir miyim?
-Çocuğumun çözdüğü kitapçığı alabilir miyim?
-İndirim oranları neye göre belirleniyor?
-Burs şartlarının da yazılı olduğu Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı bursluluk sınavı izin belgesini görebilir miyim?
Bunları öğrenmek, görmek ve edinmek velinin en doğal hakkıdır. Okullar bu konuda adaletli bir iş çıkartmalı ve şeffaf olmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.