Akıllı Bastonlar Çocuklarla Buluştu

Akıllı Bastonlar Çocuklarla Buluştu
Yayınlama: 10.07.2023
Düzenleme: 18.07.2023 16:03
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Doğuştan görme engelli Mehmet Şahin , Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunu arkadaşı Mustafa Ali Özgönül ile birlikte görme engelli çocuklar için TÜBİTAK desteğiyle engel algılama sistemli akıllı baston geliştirdi. Türkiye’ de ilki gerçekleşen akıllı bastonu Adana’da Altı Nokta Körler Derneğine gelerek görme engelli 19 çocuğa verdiler.

Şahin, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği bastona engel algılama sistemi dışında sesli içerikler, melodiler ekleyerek aslında çocuğun bastonu bir zorunluluk olarak değil bir eğlence aracı olarak görmelerini istedi. Şahin, şarj edilerek kullanılan akıllı bastonda baş hizasındaki engeller için titreşim, bel hizasındaki engeller içinse sesli uyarı sistemi olduğunu belirtti.

Akıllı bastonun ortaklarından Mehmet Şahin kısaca neden burada olduklarından açıkladı. “Merhabalar Ben Mehmet Şahin bu projenin kurucu ortağıyım. Kocaeli Üniversitesi Radyo Televizyon mezunuyum. Şu anda olarak görme engelli çocuk için akıllı bastonlar geliştirmekteyiz. Bugün Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek için buradayız. Albaraka Türk Katılım Bankası sponsorluğunda görme engelli çocuklara yaratıcı drama ile bağımsız hareket eğitimi vermek için buradayız. Yine görme engelli gençlerle teknoloji üzerine yani görme engelliler için teknoloji üzerine bir söyleşi yaparak aslında günlük hayatımızı ne kadar kolaylaştırabildiğini biraz daha anlatmaya çalışacağız.”

Şahin geliştirmiş oldukları akıllı bastondan bahsetti;“ Geliştirmiş olduğumuz bastonun en önemli özelliği tasarım ve engel sistemi. Sisteminden şöyle kısaca bahsedecek olursam noktasal sayesinde sadece bastonu tuttuğunuzdaki bölümdeki engelleri aldırabilir. Yani yanılma payını bu şekilde üzerindeki LED ışıkların otomatik devreye girerek kullandığınız da bu noktada güvenliğini de biraz daha ön plana çıkardık. Ve son olarak fark ettiğimiz bir sorun vardı. Görme engelli çocuklar bağımsız hareketle çok genç yaşta başlıyor. Bunun sebebi ise çocukların ilgisini çekebilecek piyasada ürünlerin bulunmamasıyla ilgili aslında. Bu sorunu da görme engelliler için geliştirmiş olduğumuz bu akıllı bastonun içerisine melodiler ekleyerek aslında biraz daha çözmeyi hedefliyoruz. Biz yaptığımız bu kampanyayı Türkiye genelinde tüm illerde yapmak istiyoruz. Fakat sponsora ihtiyacımız var. Buradan da aslında sponsor oldukları için Albakara’ya teşekkür ederiz.”

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Ferman Kurtel tasarlanan akıllı baston için açıklamada bulundu. Bizlerin gelişimini rahatlatacak ve görme engelli arkadaşlarımız için geliştirdikleri baston ile önemli içerikler sunuyorlar sunuyorlar. Göğüs hizasındaki bir engel olduğunda uyarıyor. Bunun yanında Android ve Iphone cihazlara bağlanarak mesajları gönderiyor hem de çocuklar için bir menü yerleştirmişler. Orada da çeşitli eğlenceli müzikler ve karşınızdakini de bir sesle uyarıyor. Sayın Seyhan Belediye’nin bu etkinlik için bize yardım ettiği için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda siz basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Sorunlarımızı dile getiriyorsunuz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.