“BU ÜLKENİN BÜYÜK SORUNLARIN BİRİ GERİ DÖNÜŞÜM VE ATIK”

“BU ÜLKENİN BÜYÜK SORUNLARIN BİRİ GERİ DÖNÜŞÜM VE ATIK”
Yayınlama: 28.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da “REWA ANATOLİA” geri dönüşüm ve atık yönetiminin tanıtımı yapıldı. Adana’da gerii dönüşüm ve atık yönetimi konularında 15-17 Şubat’ta düzenlenecek “Rewa Anatolia Fuarı” tanıtım toplantısı gerçekleşti. Fuar, Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) destekleriyle gerçekleştirilecek.

ATO Başkanı Yücel Bayram, “Öncelikle emeği geçen de bu fuarı Adana’da yapan tüm kuruluşlara teşekkür ederim. Çünkü Adana bu işin %72 ile  geri dönüşümü Türkiye’nin %72 ile en büyük şehri. Tabii atık ve geri dönüşüm hangisini bir tutacağımızı bilmiyorum. Yani atık geri dönüşüm bugün buraya gelmeden önce birkaç tane bu işin uzmanı arkadaş da telefonla görüştüm. Enteresan bir şey var bizim geri dönüşüm yani çöp dediğimiz tabiriyle alıştığımız İngiltere, Almanya, Hollanda ağırlıkta ve üretip sattığımız yerdi oralar” dedi.

Başkan Bayram Avrupa ülkelerinde bulunan atık projeleri hakkında şunlara değindi:

“Güzel bir sistem kurmuşlar, takıyor. boşaltıyor, gidiyor. Sayın Başkanım Almanya’da, Belediye Başkanı’mı araştırdığını söyledi ama ben de geri dönüşümcüler ne satıyorsunuz İngiltere’ye diye firmamız var çok büyük satan. Belediyelere çöp  poşeti satıyoruz. Bizim caddelere kurduğumuz ayrılma kutuları yerine  o ülkelerde bir nevi fazla miktarda çöp poşeti bırakıyorlar. O çöp evde ayrılarak bizim sistemimiz gibi değil, ayrılarak belediyenin bunları toplayanın, belli saatleri var, saatlerinde insanlar kapısına koyuyor. Evet Adana’da Gazipaşa’da ayrıştırma kutuları var . O zaman şunu yapması lazım belediyelerimizin. Naçizane fikrimi söylüyorum. O çöp kutularını  kaldırması lazım. Çünkü  konteyner olduğu müddetçe aktif hale geleceğine inanmıyorum. Evet, bu ülkenin büyük sorunu. Bugün su kullanıyoruz her yerde. Bazen işte şişeyle su alıyoruz. Geçen yani şu bildiğimiz şunun şişesini alıyoruz. Yani şu hatırlar mısınız? Bunun kapağı toplanıyordu. Bunlar alıp da yerine su veriyor ya çok kıymetli çünkü bunlar geri dönüşüp geliyor. Az önce söyledi başkanım bunlardan farklı şeyler öğretiliyor. Arkadaşlar su içtiğimiz cam sitenin maliyeti 4.20 kuruşmuş. Şu an ne kadar bilmiyorum. Ama biz ne yapıyoruz onu çöpe kaldırıyoruz? Atıyoruz. Ülkenin buna bir yani hükümet bazında, bakanlıklar bazında buna bir kural koyması lazım. Hatta bana göre bugüne kadar çok yapılan şeylerden de çok daha katı kurallar koyması lazım.  Bunları çözersek bunlarda da azalır diye düşünüyorum. Ben tekrar bu fuarı Adana’da yapmaya kattık yani arkadaşıma teşekkür ediyorum. Hepinizi işte toplantıya davet ediyorum. Adana’da ilk olacak bu fuar. Yani ilk olan fuarlardan fuar alanımız çok şükür iyi tespit fuarında ikincisi daha başarılı geçecek. Bu fuarın da etkili yapacağız. Özellikle belediyelerimizin de bu sektörü de düşünecekleri bu fuara katılım sağlanmasını sağlamasını bekliyoruz. Bizler ticaret odası olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.