Bilici: “İşsiz ordumuza binlercesi daha eklenebilir”

Bilici: “İşsiz ordumuza binlercesi daha eklenebilir”
Yayınlama: 01.11.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – İYİ Parti Adana Milletvekili Bilal Bilici, ‘12. Kalkınma Planı Raporu’ görüşmelerinde tekstil sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattı. Türkiye’nin lokomotif sektörü tekstilde bir önceki yıla göre yüzde 12’lik kapasite kullanım oranı düşüşünün 145 bin kişinin istihdamdan çıkmasına karşılık geldiğini belirten Bilici, “Tekstilde kendi üreticimizin yetiştirdiği pamukla, rekabetçi ithalat vergisiyle ve kısa çalışma ödeneği teşviğiyle yeni bir hikâye yazmaya ihtiyacımız var. Geç kalırsak sonuçları vahim olur” dedi.

İYİ Parti Adana Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Bilal Bilici, ekonominin lokomotifi tekstil sektörünün sıkıntılarını TBMM’ye taşıdı. Tekstil sektörünün milli gelirdeki payına, istihdama olan katkısına vurgu yapan Bilici, “Ülkemiz için bir kalkınma planından bahsedilecekse tekstil ve bağlı sektörler bu planın merkezinde yer almalıdır” dedi. Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıyan tekstil sektöründe ihracatçının, dünya ile rekabet edebilmesi için yolunun açılması gerektiğini söyleyen Milletvekili Bilici, kur baskısı, enerji, iş gücü maliyeti gibi birçok dezavantajına rağmen ekonomiye katma değer sağlamaya çalışan sektörün ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerle desteklenmesini istedi.

2011 yılında yürürlüğe konan ilave gümrük vergileriyle ihracatın korunmaya çalışıldığını ancak suistimale açık olan dahilde işleme rejimi uygulamaları sebebiyle bu korumanın yeterli olmadığını belirten Bilici, “Ülkemizde pamuk ipliği ithalatında gümrük vergisi yüzde 4-5 ve ilave gümrük vergisi yüzde 5-8 oranlarında uygulanmaktadır. Rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerden Hindistan’da bu oran yüzde 10, ABD’de yüzde 12,1, Pakistan’da yüzde 16, Brezilya’da ise yüzde 18’dir” dedi.

Vatandaşların ya da sanayinin ihtiyaç duyduğu bir ürün ya da hammaddenin ithalat yoluyla gelmesinin sorun teşkil etmediğini ancak öz kaynaklarla üretilebilen bir ürünün korunması gerektiğinin altını çizen Milletvekili Bilici, plansız ve haksız rekabet getirecek ithalatın sıkıntılar içerisinde bulunan ekonomiyi daha da zorlayacağını belirtti.

TEKSTİLDE KAPASİTE KULLANIM ORANI ÇOK DÜŞTÜ

Birçok sebeple üretimine ara veren tekstil sanayicisinin kısa çalışma ödeneği ile desteklenmesi gerektiğini belirten Bilici, “Büyük ya da küçük hiç fark etmez. Her bir üretici her bir fabrika ülkemizin için çok değerlidir. Temmuz ayı itibarıyla kapasite kullanım oranı en çok düşen sektör tekstil oldu. 2022 yılından bu yana tekstil ve hazır giyim sektöründe istihdam açısından yaşanan gerileme yüzde 12 civarında. Bu düşüş, 145 bin kişiye tekabül ediyor. Sadece bu rakamlar bile sektörün sıkıntılarını anlamamız ve harekete geçmemiz için yeterli olmalıdır” dedi.

PAMUK ÜRETİCİSİ DE SIKINTI İÇERİSİNDE

Pamuk üreticisinin sorunlarına da değinen Adana Milletvekili Bilal Bilici, “Tekstil ve bağlı sektörlerin hammaddesi olan pamukta yaşanan sorunlar çiftçiyi pamuk üretiminden uzaklaştırdı. Bu durum sadece üreticimizi değil tüm ekonomimizi olumsuz etkileyecektir. Pamuk üreticisinin emek ve alın terinin karşılığını alabilmesi üretimde süreklilik açısından olmazsa olmazdır. Pamuk ipliğindeki dış ticaret açığımız son zamanların en yüksek seviyesine yükselmiştir. Adana’da pamuk üreticisinin yeni sezonda pamuk ekmekle ilgili ciddi endişeleri var. Öncelikle bu konuda gerekli adımların hızla atılması çok önemli” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.