BİLİCİ DEPREMDE AĞIR HASAR ALAN BİNALARIN DURUMUNU SORDU

BİLİCİ DEPREMDE AĞIR HASAR ALAN BİNALARIN DURUMUNU SORDU
Yayınlama: 26.09.2023
Düzenleme: 26.09.2023 16:46
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – İYİ Parti Adana Milletvekili Bilal Bilici, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ ye Adana’da 6 Şubat depreminde hasar alan binaların akıbetini sordu.

Ağır hasarlı olarak belirlenen binaların sayısının her incelemede değiştiğini belirten Bilici ‘6 Şubatta yaşadığımız depremin üzerinden aylar geçti. Adana’da hasarlı binaların akıbetini bırakın, her incelemede binaların hasar durumu değişiyor. Bu binalarda yaşayan hemşehrilerimizin sorunları da öylece devam ediyor.’’ dedi.

Binaların çevrede tehlike yarattığına da dikkat çeken Adana Milletvekili Bilal Bilici konuyu TBMM ye taşıyarak konuyu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplandırması istemiyle soru önergesi yöneltti.

“Bakan Bey Bakanlık sayfasındaki özgeçmişinde deprem öngörüleriyle ilgili vizyoner devlet adamı olarak anlatıyor kendisini. Ben de hemşehrilerimin konuyla ilgili sorunlarını kendisine bir soru önergesi ile ilettim. Bu binalar çevre için de çok büyük tehlike arz ediyor. Bakanlığın ivedilikle konuyu açıklığa kavuşturması, kamuoyunu bilgilendirmesi adına cevaplarını bekliyoruz.” diye konuştu. Bilici soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 11 ilimizde yıkıma sebep olan depremden etkilenen illerden biri olan Adana’da ağır hasarlı olduğu belirlenerek yıkım kararı alınan binalar ile ilgili belirsizlik devam etmektedir. Yapılan incelemelerle sayısı sürekli değişen bu binaların sakinlerinin yaşadığı sıkıntılar devam ederken; boşaltılan binaların vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik oluşturduğu olumsuzluk da bilinmektedir.

Bu bağlamda;

1- Adana ilimizde 6 Şubat depremi dolayısıyla yıkımına karar verilen bina sayısı kaçtır?

2- Ağustos ayı sonu itibarıyla Adana’da yıkım kararı alınan binalardan kaç tanesinin yıkımı tamamlanmıştır?

3- Vatandaşlarımızın konuya ilişkin can ve mal güvenliklerine dair endişeleri karşısında gerçekleştirilen çalışmalar nelerdir?

4- Hasarlı binaların yıkılması, yıkılacak bu binaların enkaz kaldırma çalışmaları ve yeniden inşa edilmesi süreçleri ile ilgili belirlenmiş bir takvim var mıdır, varsa kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

5- Depremin hemen ardından yapılan çalışmalarla ağır hasarlı olarak tespit edilen ancak daha sonra tekrar incelenerek orta hasarlı olduğuna karar verilen binalar ile ilgili kamuoyunun endişeleri bulunmaktadır. İlk incelemelerde ağır hasarlı olarak belirlenen binaların daha sonraki incelemelerde orta hasarlı olarak değiştirilmesini; Bakanlığınız internet sitesindeki güncel özgeçmişinizde yer alan “Özhaseki, depremin bir Türkiye gerçeği olduğu bilinciyle, Türkiye’de deprem farkındalığının oluşmasını sağlayarak, bir devlet ve siyaset adamı sorumluluğuyla bu konunun altını özellikle çizdi. Özhaseki’nin yaptığı bu uyarılar, özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra, kendisinin ne kadar vizyoner birdevlet adamı olduğunu ortaya koydu ve oldukça takdir topladı.” ifadeleri kapsamında nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.