BİLGEN: “SÜREÇ DOĞRU YÖNETİLİRSE BÜTÜN ORTADOĞU KAZANACAK”

BİLGEN: “SÜREÇ DOĞRU YÖNETİLİRSE BÜTÜN ORTADOĞU KAZANACAK”
Yayınlama: 20.11.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Ses Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen Gazze’de yaşanan insani dramla ilgili yaptığı açıklamada; “Bu süreci doğru yönetebilirsek sadece Filistin değil bütün Ortadoğu kazanacak” dedi.

İsrail işgal güçlerinin her geçen gün şiddetini artırdığı savaş Gazze’de ikinci ayına girdi. Özellikle sivil insanların hedef alınması, hastanelerin ve okulların bombalanması sonucu hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 13 bini geçti.

Savaşın ilk başladığı andan itibaren başta Anadolu olmak üzere yurdun dört bir yanında Gazze’de Dirilişin Ortadoğu’da Barışın Sesi başlığıyla konferanslar düzenleyen Ses Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen geçtiğimiz hafta sonu Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM)’in konuğu oldu.

Özellikle STK başkan ve üyelerinin katıldığı programda bir konuşma yapan Bilgen; “Tüm farklılıklarımızdan sıyrılarak Kudüs’ü ve Filistin’i savunmalıyız. Çocuk ölümlerinin, hastanelerin ve mülteci kamplarının vurulmasının sıradanlaştığı bir süreci yaşıyoruz. Siyasetçiler başta olmak üzere herkes bu zulmü durdurmak için elinden ne geliyorsa yapmalı” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıların öncesinde de İsrail işgali ve zulmünün her geçen gün artarak sürdüğünü ifade eden Bilgen açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Her din için kutsal kabul edilen bir bölgenin saldırı altında tutulması, bombalanması sadece İslam âlemi açısından değil, vicdanlı hiçbir insan tarafından kabul edilemez. Dinin araçsallaştırılarak savaşın bir bahanesi olarak kullanılması kabul edilmemelidir. Bu savaş Ukrayna’da olduğunda, tabiri caizse sarışın mavi gözlü çocuklara zarar geldiğinde dünyada farklı yorumlanırken, aynı savaş Ortadoğu’da olunca farklı yorumlanıyor. Bu coğrafyada birlikte yaşayabilmeyi, Kudüs’ü, Gazze’yi ve Filistin’i insani koşullara yeniden kavuşturabilmeyi tartışmamız lazım.”

9 yıldır Yemen’de süren iç savaşta 400 binin üzerinde insan öldüğünü, bu savaşta Ukrayna savaşında hayatını kaybedenlerin tamamından daha fazla sayıda çocuk öldüğünü vurgulayan Ayhan Bilgen; “Yemen Savaşı’nın taraflarına baktığınızda iki tarafın da Müslüman olduğunu görürsünüz. Yemen savaşının sorumlusu silah tüccarlarıdır. Bu coğrafyanın gerçekliğini Siyonistler ve biz ya da batı ve biz diye okuyamayız. Bizim bu coğrafyamızdaki 1400 yıllık mezhep çatışmalarımız, iktidar kavgalarımız bitmeden hiçbir sorunu çözemeyiz. Her canlının hayatının değerli olduğunu düşünen bir dine mensup olduğunuzu söyleyeceksiniz ama İslâm’ı kendisi gibi yorumlamayanları katletmeyi mubah göreceksiniz. Bu doğru değil. Bu yanlış anlayış olduğu sürece bu coğrafyada acı ve zulüm kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

Artık çözüm yollarının konuşulmasının, tartışılmasının gerektiğini de sözlerine ekleyen Ses Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen; “Filistin’de bir dirilişe ihtiyaç var. Şimdi Gazze’de dirilmeye ihtiyacımız var. Zamanı gelince bu diriliş Kudüs’te de hayat bulacak.

Bu coğrafyanın silkelenmeye, kendine gelmeye ihtiyacı var. Bizim kendimize gelmeye, kendi geçmişimizle yüzleşmeye, kendi inancımızla yüzleşmeye ihtiyacımız var. Bu da ancak yeni bir diriliş düşüncesi ile olur” dedi.

Salondakilerden gelen bir soruyu da yanıtlayan Bilgen; “Bizim İsrail’e tepkimiz çok değerli. Boykotlar, eylemler, tepkiler hepsi önemli. ‘Bu değersiz, bu anlamsız’ diyeceğimiz hiçbir şey yok. Hepsi çok değerli fakat elimizde başka kozlarımız da var ve biz bunları kullanmıyoruz. Bu zulümlerin, bu suçun ortağı Amerika olduğu kadar körfezdeki bir takım ülkelerdir. Sadece bunlar ellerindeki imkânları kullansalar, en basitinden ellerindeki petrolün kullanımı konusunda inisiyatif alsalar ve dünyaya; ‘Bu sorun devam ettiği sürece kısıtlama yapacağız’ deseler dünya devletleri Filistin meselesine şimdiki gibi yaklaşamayacaktır. Körfez sermayesinin ekonomik olarak dünyayı kilitlemesindense, İsrail’e müdahale edip bu sorunu çözmek isteyeceklerdir. Dünya, ölümüne İsrail’i savunmak istemeyecektir. İnanın bu süreci doğru yönetebilirsek sadece Filistin değil bütün Ortadoğu kazanacak ” diyerek sözlerini tamamladı.

Konferansın ardından Ses Partisi Genel Başkan Yardımcısı Vakkas Cebe tarafından Ayhan Bilgen’e tablo takdiminde bulunuld

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.