Başkan Akay: Sosyal belediyecilikte öncüyüz 

Başkan Akay: Sosyal belediyecilikte öncüyüz 
Yayınlama: 11.08.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, sosyal demokrat belediyeler olarak sosyal belediyeciliği esas alan bir yapıya sahip olduklarını belirterek, “Bu yapı özellikle Covit–19 döneminde biraz daha gerek duyulur hale geldi. Bu dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar, Covit–19’un getirdiği sıkıntılar ve uzun süredir devam eden işsizlik bizi ciddi anlamda bu alanlara ağırlık vermeye yöneltti” dedi. 

Gazetemizi ziyaret ederek kurucumuz Erden Arat ile bir süre görüşen Belediye Başkanı Akay, “Bu alanlara ağırlık verince de temel işimiz sosyal belediyeciliği tamamen tabana yaymak oldu. Özellikle içinde bulunduğumuz sıkıntılı zamanın giderilmesinin en temel şartı Türkiye ekonomisi için olsun Adana ekonomisi için olsun sonuçta üretim eksikliği en temel nokta. 1980’den sonra Türkiye’de başlayan aynı yıllardan itibaren Adana’da devamını getiren üretim eksikliği özellikle fabrikaların kapanması, Sabancıların Adana’yı terk etmesi gibi nedenlerden dolayı Adana ciddi olarak bir üretim sıkıntısı yaşadı. Şimdi bu sorunların içerisinden çıkabilmemiz için bizim üretim yapmamız lazım. Üretimin birkaç tane boyutu var. Bir tanesi kendi alanımızda hem harcamalarımızı azaltacak, hem istihdam sağlayacak bir üretim anlayışımızın olması gerekiyordu. Bunun için de dikim evinden başlayarak, kompost ve boya üretimi, deterjan ve temizlik malzemeleri üretimi, bitki üretimi gibi konulara bu süre içerisinde bir ağırlık verdik. Bunun da yanında daha önce çalışmalarına başladığımız asfalt var. Bunun yanında makine tamirleri, yani mevcut araçların tamir atölyeleri gibi bir takım hizmetlerimiz var. Park bahçelerde bugün kullandığımız bankların tamamını demir aksamlarıyla birlikte biz ürettik” diye konuştu 

“DİJİTAL ÇAĞA AYAK UYDURUYORUZ” 

Dünyanın yapay zeka, metaverse gibi bir takım yatırımlara dönüştüğünü belediye olarak da bu yatırımlara ayak uydurmaya gayret gösterdiklerini anlatan Başkan Akay şunları söyledi: “Üretim alanında ikinci bir kısmımız var. Dünya ciddi anlamda yeni bir döneme giriyor. Bu yeni dönem de ağırlıklı olarak teknolojik yatırımlardan oluşuyor. Dünya yapay zeka metaverse gibi bir takım yatırımlara dönüşüyor. Yeni bir dijital teknoloji çağı başlıyor. Bizim bu teknolojiye ayak uydurmamız lazım. Bunun eğitimden başlamak üzere, yazılımından başlamak üzere bir takım çalışmalar yaptık. Dijital teknolojinin kullanıldığı ve kullanılacağı alanları içeren çalışmalarımız var. Onların yazışmaları var. Dijital teknolojiden başka bir diğer bir boyut kırsal kalkınma ve yeşil mutabakat dediğimiz belki yeşil tarım, yeni bir dönem ve yeni bir tarım anlayışı söz konusu. Bu tarım anlayışında özellikle Covit’ten sonra da üreticiden tüketiciye en kısa zamanda ve en sağlıklı ürünü ulaşması için çalışmalarımız var. Bu çalışmaları doğaya zarar vermeden verimliliği artıracak şekilde olması artık bugün teknolojiye bağlı olarak sürdürülüyor. Yani ne zaman su verilecek? Ne zaman gübre verilecek? Ne zaman budanacak? Isı ne olacak, toprağın nemi ne olacak? gibi tarımı etkileyen ki sonrasında da bütün bunları kontrol ettikten sonra dışarıdan müdahaleleri etkileyen yani gübreyi ilacı gibi… bir takım şeyler artık dijital teknolojiyle kontrol ediliyor. Yani çiftçinin doğrudan doğruya doğa ile yüz yüze gelmesini önleyecek bir takım şeyler yapmamız lazımdı, şu anda bunların çalışmaları yapılıyor. Seyhan Teknoloji İnovasyon Merkezi (SEYTİM)’nde yaptığımız çalışmalar bu yönde. Bir taraftan teknoloji yazılım ve bunların çeşitli şekilde kullanımı, bir taraftan da bunların tarıma adaptasyonunu sağlamak önemlidir.” 

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ” 

Seyhan Belediyesi olarak katma değeri yüksek ürün ürettiklerini anlatan Başkan Akif Kemal Akay, “Tarım yaparken de başka boyutlarda işimiz var o da; Adana tarım geliri itibariyle maalesef Türkiye’de geri sıralarda. Yani o kadar zengin topraklara sahip olmasına rağmen bu kadar bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olmasına rağmen Adana Türkiye’de yedinci sekizinci sırada bulunuyor. Bizim katma değeri yüksek yeni ürünler elde etmemiz lazım. Bunun için de biz ayrıca çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda 30’un üzerinde tıbbi aromatik bitki ekildi, bunların denemesi yapılıyor. Onun haricinde zerdeçal, zencefil, kuşkonmaz, ananas gibi yurt dışına çok ciddi miktarda bedel ödediğimiz, döviz ödediğimiz bir takım ürünlerin bizim iklimimizde bizim şartlarımızda yetişeceğini gösterme konusunda çalışmalarımız var. Yani bizler bunun üretildiğini göstereceğiz. Çiftçilerimiz de bunları bir süre sonra ekecek. Bu konuda da çeşitli çalışmalarımız var. Bunlar SEYTİM’le beraber devam ediyor. Projelerimizin ciddi bir bölümünü de fonlarla finanse ediyoruz. Yani yurt dışı fonları özellikle yeşil mutabakat konusunda Avrupa yeşil mutabakatına bağlı olarak Paris ve Kyoto anlaşmalarının da gereği artık dünyada karbon ayak izinin azaltılması için bir katkıda bulunuyorlar. İşte biz de teknolojik verilerle, bilgisayar verileriyle programla sağlamak gayretindeyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

“BİLGİ EVLERİMİZDE GELECEĞİN GENÇLERİNİ YETİŞTİRİYORUZ” 

Doğrudan doğruya toplumun ihtiyacı olan sosyal belediyecilik anlamında önemli hizmetler ürettiklerini vurgulayan Başkan Akay, “Bizim dünyada Birleşmiş Milletlerin en iyi örnekler kategorisine de giren bilgi evlerimiz var. Eğitim birimlerimiz var; SEYTİM, bilgi evi. Buralarda ihtiyaç sahibi çocukların yani evlerinde rahat çalışma olanağı bulamayan, interneti olmayan çocuklar için 11 tane bilgi evimiz var. Burada çocuklara çayları, kahveleri, atıştırmalıkları ve öğleyin yemekleri de dahil olmak üzere ücretsiz veriliyor. Başlarında hocaları da var. Burada yetişen ve buradan bir şekilde ilerleyebileceği düşünülen çocukları da SEYTİM’de eğitime tabi tutuyoruz. Mesela geçen sene bunlardan bir bölümü TEKNOFEST’te elektrik araç üretiminde Türkiye birincisi oldu. Üç ayrı dalda ödül kazandılar. Mesela bu hafta Tuz Gölü’nde uzaya roket atışı yapıldı, buraya da katıldılar. Sonuçları Ağustos sonunda açıklanacak. Yani bir yardım yapılırken sadece yardımla kalmayıp bunun daha üst düzeylere taşınması temel düşüncelerimizden bir tanesi” ifadesini kullandı. 

“BEY MAHALLESİ’NE İHTİYAÇ BANKASI KURUYORUZ” 

Sosyal yaşamın her alanında vatandaşların işlerini kolaylaştırdıklarını ve ihtiyaç sahiplerine çok önemli yardımlarda bulunduklarını söyleyen Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, şöyle devam etti: “Günde 2 bin civarında kişinin evlerine yemek dağıtılıyor. 13 tane aş evimiz var. 11 kişi kapasiteli mutfağımız var. Bütün cenaze evlerine yemek servisi yapılıyor. Yaklaşık 3 bin kişiye halkkart dağıtıldı, bunların içindeki miktarlar artacak. Önümüzdeki hafta Bey Mahallesi’nde tamamen ücretsiz ihtiyaç bankası açılacak. Vatandaşlardan sağlanan bağışlarla ihtiyaçları karşılayacağız. Burada belli şekilde kartlara yükleme yapılacak, neye ihtiyacı varsa, onu karşılayacağız. Zaten iki tane halk pazarımız var. Bunlar piyasanın altında rakamlarla satış yapıyor. Dünya kadar boya ürettik ve büyük bir ekonomik kazanç sağladık. Kompost üretimi de buna benzer tarzda işliyor. Tamir bakım atölyesi bizi önemli masraflardan kurtarıyor.” 

“BAĞIMLILIKTAN KURTULMANIN YOLU SPORDUR” 

Madde, cep telefonu ve bilgisayar bağımlılığından kurtulmanın tek yolunun spor olduğunu anlatan Başkan Akay şunları söyledi: “Sporu küçük yaşlarda yaygınlaştırmak en temel amaçlarımız arasında bulunuyor. Bugün çok sayıda branşta çalışıyoruz. Bir kere bir çocuğun hangi branşta spor yapacağını tayin etmek çok doğru bir şey değil. Kişinin futbola merakı vardır, basketbola merakı vardır, bunu siz tayin edemezsiniz. Temel hedefimiz bir takım yaratmak değil, şampiyonluğa oynayan iddialı bir takım yaratmaktan ziyade daha fazla sporcunun yetişmesini mümkün kılacak bir yapıyı esas alıyoruz. Geçen hafta 15 yaşında bir çocuk Alanyaspor’a gitti, ailesiyle birlikte Alanya’ya gitti. Ben istersem şampiyon bir takımı kurabilirim, dışarıdan da takviyelerle ve belli bir güçle bu kolaydır. Ama bizim işimiz çekirdekten sporcu yetiştirmektir. Önemli olan Seyhan’dan sporcular yetişmesi. Sporun her alanda gelişip kalkınması için elimizden gelen desteği fazlasıyla sağlıyoruz. Amatör takımlarımızı da destekliyoruz. Tesisleşme başta olmak üzere bu çalışmalarımız artarak devam edecek” 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.