“BAŞKA SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KAYBETMEYELİM DİYE HAYKIRMAK İÇİN BURADAYIZ”

“BAŞKA SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KAYBETMEYELİM DİYE HAYKIRMAK İÇİN BURADAYIZ”
Yayınlama: 17.04.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber)- Meryem Ünal / Melisa Karmış Adana Şehir hastanesinde, 17 Nisan 2012’de uğradığı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan için basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasını Hekim Birliği Sendikası Adana ve Osmaniye Şube Başkanı Uzman Dr. Mehtap Şahin okudu. Basın açıklamasına çok sayıda doktor katıldı.

Dr. Mehtap Şahin , “Değerli Meslektaşlarımız, Sağlık Çalışanı Arkadaşlarımız; Sayın Basın Mensupları; Kıymetli Hastalarımız, Bugün burada Dr. Ersin Arslan’ı anmak; şiddet sona ersin; sağlıkta şiddete geçit vermeyelim; yeni acılar yaşanmasın demek için toplandık. Bundan tam 12 yıl önce bugün 17 Nisan 2012’de sevgili Dr. Ersin Arslan’ı, ameliyattan çıkıp servisine gittiği sırada sözde hasta yakını bir caninin saldırısı sonucunda kaybettik. Görevi başında yaşama ve yaşatmaya yönelik bir mesleğin icrası sırasında, 30 yaşında gencecik bir meslektaşımızın öldürülmesi üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin unutulacak, acısı azalacak bir olay değildir. Ülkemizin en büyük hekim sendikası olarak unutmadığımızı göstermek için; görevleri başında başka Ersinleri, başka hekimleri, başka sağlık çalışanlarını kaybetmeyelim diye haykırmak için buradayız” diyerek ifade etti.

“ŞİDDETİNİN ARTARAK DEVAM ETTİĞİNİ DİLLENDİRMEK İÇİN BURADAYIZ”

Şube Başkanı Uzman Dr. Mehtap Şahin  basın açıklamasında şiddet gören doktorlara değinerek şu ifadelere yer verdi; “Yüzlerce kez öneri ve taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na iletmemize rağmen SAĞLIKTA ŞİDDET’in hem sıklığının hem de şiddetinin artarak devam ettiğini dillendirmek için buradayız!!  Şiddet kanayan yaramızdır. Şiddet, biz hekimleri, ailelerimizi, sevenlerimizi yakıp yıkarken; yönetimler için sıradanlaşmış, normalleşmiş, sadece birer istatistikten ve sayıdan ibaret hale gelmiştir. Buna izin vermeyeceğiz demek için buradayız!! Dr. Ersin Arslan’ı ve sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz tüm canlarımızı saygıyla anıyoruz. Dr. Edip Uğurcan Kürklü, Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe, Dr. Melike Erdem, Dr. Kamil Furtun, Dr. Abdullah Biroğul, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Hüseyin Ağır, Dr. Said Berilgen, Dr. Fikret Hacıosman, Dr. Kaan Erol, Dr. Ekrem Karakaya sizleri unutmadık!!”

Uzman Dr. Mehtap Şahin, “Tıp alanında mesleki şiddetin tüm şiddet olaylarının %25’ini oluşturduğu; sağlık alanında yaşanan şiddetin, diğer sektörlere göre ‘16 Kat’ daha fazla olduğu; ülkemizde son 10 yılda sağlıkta şiddet vakalarının yüzde 600 oranında arttığı; özellikle kadın hekimlerin en fazla şiddet mağduru meslek grubu olduğu biliniyorken; Sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını gösteriyor. Hekimlerin %84’ü meslek hayatlarında en az bir kez fiziksel veya sözel şiddete uğradığını belirtiyorken bu vahşete dur demek; Yetkililere bu konudaki görev ve sorumluklarını tekrar hatırlatmak için buradayız!! Sağlık hakkının korunması ile çalışan güvenliğinin sağlanması, doğrudan devletin sorumluluğundadır ve devletin güvencesi altındadır. Yetkilileri görevlerini hakkıyla yapmaya davet ediyoruz” dedi.

Hekim Birliği Sendikası Adana ve Osmaniye Şube Başkanı Uzman Dr. Mehtap Şahin taleplerini şu şekilde sıraladı;

* Şiddet yasasının doğru uygulanması; ceza ve yaptırımların etkin, caydırıcı hale getirilmesi

* Sağlık kurumlarında şiddet olaylarının vuku bulabileceği yerlere fiziki panik düğmelerinin konulması,

* Sağlık kuruluşlarına giriş ve çıkışın sağlandığı kapıların kontrollü olması ve yeterli sayıda olacak şekilde azaltılması,

* Sağlık kuruluşları kapı girişlerine X-ray cihazı başta olmak üzere; kuruma girecek kişilerin kesici, delici ve ateşli silah gibi aletler açısından kontrolünün yapılacağı cihazların konulması,

*Mesleğimizin itibar ve değerini ortaya koyacak siyasi dilin hakimiyeti ve basın söyleminin yaygınlaşması

*Artan iş yükünün, yoğunluğun ve sağlık hizmetindeki bilimsel kriterlere uymayan beklentilerin azaltılması; yeterli sayıda personel ve uygun fiziki, teknik alt yapının sağlanması,

Uzman Dr. Mehtap Şahin Ersin basın açıklamasını sonlandırırken şu ifadelere yer verdi; “Arslan’ı ve tüm kayıplarımızı saygıyla anarak; içimizdeki acıyı tekrar paylaşarak; yeni şiddet olayları yaşanmaması için Sağlık Bakanlığı’na, tüm yetkililere ve kamuoyuna talep ve önerilerimizi duyuruyoruz.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.