ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA EMEKLİ MAAŞI OLAMAZ!

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA EMEKLİ MAAŞI OLAMAZ!
Yayınlama: 14.09.2023
A+
A-

TOROS( Özel Haber) Yusuf Kahraman /Serdar Akın – Türkiye’de emekli olmak ve emekli olunca gerçekten insanca yaşamak her geçen daha da zorlaşıyor. Oysa yıllarını üretim için adamış işciler emekciler, esnaflar,köylüler çifciler, ülkede emeğinin değerini gerçekten alabiliyorlarmı? Değil ancak düşündükleri ve sabır ettikleri tek şey, yarın emekli olduğumda bir garantim olur ve rahat ederiz mantığı ile her türlü çile ve ızdıraba katlanmayı kendilerine reva görüyorlardı.

Gelinen nokta şu an emekli bitmiş durumda. Per perişan…

Onca yıl çalıştım çabaladım ve aksatmadan pirimlerimi ödedimNihayetinde emekli oluyorum artık birazda olsa rahat ederim düşüncesinin yerini, şimdi emekliye verilen maaş ile adeta emekliye bir kelepce takılmaya çalışılıyor. Onca yıl emek verip,  yaşları ilerlediğinde emekli olanlar insanca yaşayamıyor.

AKP iktidarları döneminde önemli kayıplar yaşayan çalışan ve üretenler, emeklilik yaşı ve prim gün sayısını artması sonucu, Emekli olmak zorlaşırken, yeni eşitsizlikler ve adaletsizlikler yaratıldı.

Özellikle 2008 yılında kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik koşulları zorlaştırıldı ve emekli aylıkları sistematik bir biçimde düşürüldü. Emekli aylığı güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranları, aylıkların alt sınırı düşürüldü. Aylık artışları resmi enflasyon oranıyla sınırlandırıldı. Emekliye yazıktır günahtır. Bu adaletsizliğe bir an önce çözüm bulunmalıdır.

Bundan 20 yıl önce en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 üzerindeyken, bugün 20 yıl sonra, en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 34 altında kaldı. Milyonlarca emekli asgari ücretin altında bir gelirle yaşamaya mahkûm ediliyor. Emekli aylıklarının düşmesi nedeniyle, emeklilerin yarısı ya çalışıyor ya da iş arıyor. Sosyal adalet ve sosyal devletten bahseden iktidar, bu mağduriyeti gözardı etmemelidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.