Anatolia Rotary Kulübü’nden çevre duyarlılığı

Anatolia Rotary Kulübü’nden çevre duyarlılığı
Yayınlama: 18.07.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Anatolia Rotary Kulübü, çevre ve deniz kaplumbağaları Caretta Carettalarla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Akdeniz sahilinin göz bebeği Mersin’de yöre sakinleriyle plastik atık toplayarak, anlamlı bir etkinliğe imza attı. Bütün dünyada en büyük tehlike olarak görülen plastik atıkların tüm insanlığın geleceğini tehdit ettiği bilinciyle hareket eden Anatolia Rotary Kulübü, çevreye duyarlılığıyla örnek bir model oluşturuyor.

NESLİ TEHLİKE ALTINDA

Büyük ilgi gören organizasyonla ilgili konuşan Anatolia Rotary Kulübü başkanı Ayça Katlav, bu yıl Akdeniz sahillerinde nesli tehlike altındaki türlerden olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının da ölü sayısının arttığını ifade etti. Akdeniz’in simgesi Caretta Caretta ölüm nedenlerinin başında plastik atıkların geldiğini açıklayan Katlav, “Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN)’nin nesli tehlike altındaki türlerde kırmızı listede gösterilen Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki en önemli yuvalama alanları Türkiye’de bulunuyor. Caretta Carettaların mayıs ayında kumsallarda oluşturduğu yuvalardan temmuz ayında yavruların çıkmaya başladığı sezon, ekim ayının ilk haftasına kadar sürüyor.” dedi.

PLASTİK KİRLİLİĞİ

Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda deniz kaplumbağalarının kaslarında yüksek yoğunlukta plastik bulunduğunu dile getiren Anatolia Rotary Kulübü başkanı Ayça Katlav, “Uzmanlar, denizlerdeki   plastik kirliliğinin kimyasal düzeyde etkili olduğunu ve sahile vuran plastik atıkların hem insanlar içim hem de Caretta Carettalar için yüksek oranda tehlike oluşturduğunu söylüyor. Deniz kaplumbağaları Caretta Carettalar Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde ‘nesli tükenmekte’ olarak listeleniyor. Anatolia Rotary Kulüp Genel Sekreteri Tanır Emre Üzelgeçici, Kulüp Üyeleri Necla Altıntaş, Şule Kırdök, Murat ve Şule Avunduk, Orhan Kitapçı’nın yanı sıra site sakinleri ile Mersin sahillerinde denizden karaya vuran plastik atıkları toplayarak, bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmanın mutluluğunu yaşadık. Bu vesileyle vatandaşlarımızı denizlerimizi ve çevremizi kirletmemeye çağırıyorum.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.